Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Malý kurz sebaobrany. Viete, ako sa brániť?
Zdielať na

Malý kurz sebaobrany. Viete, ako sa brániť?

BRATISLAVA / Viete, čo by ste robili, ak by práve vás niekto takto prepadol? A okrem toho, že sa vám vyhráža, má v ruke aj nôž! Teraz vám ukážeme, ako sa v tejto hroznej situácii zachovať.

Násilník si miesto činu vyberá

Násilník si miesto útoku vopred vyberá, okolie väčšinou pozná a vie, kadiaľ chodí minimum ľudí. Je už len otázkou náhody, či sa ocitnete v zlom čase, na zlom mieste.

"V každom prípade musíme zachovať pokoj a neprovokovať útočníka a snažiť sa o útek iba vtedy, keď to máme 100 percentne zaručené," myslí si psychológ Karol Kleinmann.

Kričať by sme podľa psychológov tiež nemali, nie je totiž isté, či by nám niekto pomohol a násilníka to môže ešte viac podráždiť. "Šla žena prehľadnou ulicou, jej hlasité volanie o pomoc prebudilo asi 40 ľudí a nič nepodnikli. Pozerali sa len pasívne z okien a nikto nezavolal políciu," tvrdí forenzný psychológ Martin Gronský. 

Pomôcť môže aj rýchla reakcia

Niekedy môže pomôcť rýchla reakcia, ktorá spôsobí, že sa útočník zľakne a sám sa dá na útek. Napríklad nepríjemný chmat alebo hlboký pohľad do očí.

Nemusíte mať pri sebe práve plynovú pištoľ, aby ste sa ubránili. Aj v ženskej kabelke sa dá nájsť efektívna zbraň - napríklad parfém. A ak nemáte za sebou psychologický výcvik, s útočníkom sa radšej neskúšajte rozprávať. Nemuselo by sa to skončiť šťastne. 

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

bitka_ťahanie_vlasy_dieťa

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články