Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Návod, ako ušetriť minimálne 38,50 € za vodu
Zdielať na

Návod, ako ušetriť minimálne 38,50 € za vodu

BRATISLAVA / Aj vám sa zdajú faktúry za vodu príliš vysoké a chceli by ste na vode ušetriť? Podľa celoeurópskeho prieskumu máme, čo doháňať. Vodou totiž príliš nešetríme. Veľké chyby robíme napríklad pri sprchovaní či umývaní zubov. A tak sme urobili malý pokus, aby sme zistili, koľko môžeme ušetriť, ak aspoň čiastočne upravíme svoje návyky.

Pri umývaní zubov minieme 4,5 l vody

Skúste si pre informáciu zmerať čas, ktorý trávite v sprche. Podľa prieskumu je to v priemere desať minút. Za ten čas pretečie neuveriteľné množstvo vody.

Ak sa nebudete sprchovať desať, ale iba 8 minút denne, pre rodinný rozpočet môžete urobiť veľa. Stačia dve minúty sprchovania navyše a zbytočne pretieklo 12 litrov vody. Za rok môže rodina len na kratšom ušetriť takmer 40 eur. 

"Spotreba vody na jedného obyvateľa na deň je zhruba 90 až 100 litrov vody," vraví hovorca hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle.

Vodu nechávame odtekať napríklad pri umývaní zubov. Podľa prieskumu až pätina Slovákov necháva vodu po celý čas tiecť. Miniete pri tom zhruba 4,5 litra vody. Ak vodu zastavíme, za rok môžeme opäť ušetriť desiatky eur. To isté platí aj pre umývanie vlasov.

Najviac šetria vodu Gréci, najmenej Francúzi 

Z prieskumu vyplýva, že vodou najviac šetria Gréci. Až 81 % Grékov totiž počas sprchovania zastaví vodu. No a rekordérmi v sprchovaní sú Francúzi, ktorí sa sprchujú až 6-krát týždenne.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články