Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Športom k úrazu. Kedy poisťovňa zranenie nepreplatí?
Zdielať na

Športom k úrazu. Kedy poisťovňa zranenie nepreplatí?

BRATISLAVA / Dovolenka, to pre mnohých ľudí nie je len vylihovanie na pláži, ale aj aktívny pohyb. Bicyklovanie, potápanie alebo horská turistika sú lákavé, no často so prinášajú aj riziko úrazov. Mali by ste teda dávať pozor, a tiež vedieť, že ak sa vám niečo stane pri športe, je možné, že z cestovného poistenia nedostanete ani cent. Čo teda poisťovne preplatia a kedy máte smolu?

Drahé potápanie, splavovanie i raftovanie

Do neďalekého Slovinska chodia aj celé rodiny aj so staršími deťmi. Ak vás to tam láka tiež, nezabudnite na poistenie. "Prirážka za raftovanie vo výške 100 percent sa vyžaduje na divokej vode so stupňom obtiažnosti WW3 a viac klasifikovanej podľa Medzinárodnej stupnice obtiažnosti riek," hovorí hovorca poisťovne Gabriel Tóth. 

Ak by ste teda za týždeň bežného poistenia zaplatili 11.90 eur, v prípade splavovania by vás to stálo 23.80 eur. Viac peňazí na poistku si pripravte aj keď sa plánujete potápať. Napríklad na dovolenke v Egypte. "Prirážka 100 percent sa vyžaduje pre potápanie do hĺbky viac 20 metrov s dýchacím prístrojom," hovorí Tóth.

Potápanie pritom nie je podľa poisťovní jediný rizikový šport. "Ak sa klientovi stane poistná udalosť pri športe ako napríklad pri vodnom lyžovaní alebo jazde na vodnom skútri a podobne a je poistený v rizikovej skupine Turista, poisťovňa nie je povinná vyplatiť poistné plnenie," hovorí hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Poistenie navyše si vyžaduje horská turistika

Horská turistika si tiež vyžaduje poistenie navyše. Ide o poistenie nákladov na záchrannú činnosť Horskej záchrannej služby, ktoré sa pohybuje okolo 5 eur. Nejeden turista už oľutoval, že ho nemal, keď ho musela zachraňovať drahá helikoptéra. Prirážka je nutná aj keď používate horolezecký výstroj. "Ak sú tam použité laná, sedací úväz, úpony, mačky a podobne," dodáva Smatanová. 

Viac zaplatíte aj v prípade, že leziete vyššie ako do výšky 3000 metrov nad morom alebo, ak sa pohybujete mimo vyznačených turistických chodníkov. Ak na taký chodník zablúdite a niečo sa vám stane, máte dvojitú smolu - odškodenie nedostanete.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články