Skoro jasno
21°
Bratislava
Andrej Kiska udelí prvé vyznamenanie ruskej spisovateľke
Zdielať na

Andrej Kiska udelí prvé vyznamenanie ruskej spisovateľke

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Ruská disidentka a spisovateľka Natalia Gorbanevská dostane in memoriam najvyššie slovenské štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za celoživotné úsilie v oblasti dodržiavania ľudských práv a obranu demokracie. O udelenie vyznamenania rozhodne prezident Andrej Kiska.

Natalia Gorbanevská bola členkou disidentského hnutia v Sovietskom zväze. 25. augusta 1968 sa podieľala na organizácii demonštrácie na moskovskom Červenom námestí proti sovietskej invázii do Československa. Protestná akcia niesla názov "Za vašu a našu slobodu". 

"Sadli sme si na kalváriu na Červenom námestí. Natalia Gorbanevská tam stála s malým dieťaťom v kočíku," spomína na protesty jej spolubojovník Pavel Litvinov.

Začiatok akcie bol naplánovaný presne na poludnie. Účastníci rozvinuli transparenty: "Strácame najlepších priateľov", "Nech žije slobodné a nezávislé Československo!", "Hanba okupantom", "Ruky preč od ČSSR" alebo "Slobodu pre Dubčeka", píše portál newsru.com.

O niekoľko minút vbehli medzi protestujúcich dôstojníci v civile a zajali demonštrantov.

Fotografie protestujúcich obleteli celý svet, pričom to bola dovtedy nevídaná odvaha.

Sila a odvaha

Gorbanevskú za jej postoje v decembri 1969 totalitný režim umiestnil do psychiatrickej liečebne s diagnózou schizofrénie, kde musela žiť tri roky v úplnej izolácii od sveta. Prepustili ju v roku 1972. Jej statočnosť oceňovali na celom svete.

Výnimkou nebol ani český disident, spisovateľ, prezident Československa a Českej republiky Václav Havel. "Občania, ktorí protestovali v auguste 1968 na Červenom námestí proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy ukázali obrovskú ľudskú solidaritu a osobnú odvahu," vyhlásil Havel v roku 2008.

Po prepustení z liečebne sa Gorbanevská opäť zapojila do disidentského hnutia. V decembri 1975 však bola nútená zo Sovietskeho zväzu emigrovať. 

V posledných rokoch života žila v Paríži. Zomrela v novembri 2013 vo veku 77 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy