Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Posledný deň zubných benefitov nevyužili všetci. Chýbali voľné termíny
Zdielať na

Posledný deň zubných benefitov nevyužili všetci. Chýbali voľné termíny

HUMENNÉ / Pacienti využili posledný deň zubných benefitov. Poisťovne ich už od zajtra nepreplatia. Do niektorých ambulancií sa preto ľudia snažili dostať aj bez časenky, aby využili poslednú možnosť čiastočného preplatenia zákroku či dentálnej hygieny.

Posledný deň benefitov nestihli všetci

Utorok 30. apríla je posledný deň, kedy pacienti mohli využiť benefity u zubných lekárov. Nie všetci to stihli. "Ja som bola v nemocnici hospitalizovaná, teraz idem z nemocnice. Teraz mi treba chodiť po zubároch a už nemám benefity, budem musieť šetriť na chlebe," uviedla obyvateľka Humenného"Bol som objednaný, tak akurát, tridsať eur, aspoň niečo," dodal ďalší z obyvateľov Humenného. Viacerí sa zhodujú v tom, že tieto benefity vzhľadom na ceny u zubárov mohlo ministerstvo ponechať. "Keď porovnám ceny v zahraničí, tak nemôžem povedať, že by to u nás bolo lacnejšie," skonštatovala obyvateľka Humenného.

​V jednej z bratislavských ambulancií bol síce záujem o dentálnu hygienu pred pár dňami veľký, no lekári už nemali voľný termín."Telefóny sa nažhavili úplne do biela a všetci chceli chceli ošetrenie," povedal zubný lekár Vlastimil Graus. Väčšine už ambulancie nevedeli vyhovieť. "My objednávame niekoľko mesiacov dopredu. Máme len dve ruky," dodal Graus.

Ministerstvo zdravotníctva po dohode s poisťovňami o zrušení benefitu argumentovalo splnením edukačného účelu. "Edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu sa vyčerpal, je potrebné ho prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu," informovalo v stanovisku Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

​Zrušenie benefitov sa nepáči ani zubárom

"Treba to poistencom dať vopred vedieť. To sa nestalo a potom sú emócie," uviedla zdravotná analytička Jana Ježíková. Nárok na príspevok mali pacienti, ktorí absolvovali preventívne prehliadky. Išlo o preplatenie napríklad dentálnej hygieny či strojčekov. "Zdravotné poisťovne mali približne 150-eurový ročný limit. To, čo naďalej zostáva, je platnosť podmienky vykonania zubnej preventívnej prehliadky ak chceme mať na základe verejného poistenia uhrádzané v základnom prevedení ošetrenie zubného kazu," dodala Ježíková.

Pacientom ani zubárom sa zmeny nepáčia. Práve benefit vraj motivovali ľudí, aby sa o svoje zuby starali. "To je dosť smutné, hlavne dôchodcom to mohli nechať" vyjadril sa obyvateľ Humenného. "Celkovo to ľudí motivovalo k tomu že si dali ošetriť zuby," uviedol Graus. "Predsa to prispelo trošku pre rodiny, ktoré sú nižšie rozpočtové a musia hlboko siahnuť na to ošetrenie," dodal. Ministerstvo zdravotníctva plánuje peniaze použiť inde. Najviac sa spomína ambulantný sektor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy