Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Nová nádej pre ľudí bez domova: V Trenčíne otvorili nocľaháreň a nízkoprahové centrum
Zdielať na

Nová nádej pre ľudí bez domova: V Trenčíne otvorili nocľaháreň a nízkoprahové centrum

TRENČÍN / V Trenčíne kedysi žilo takmer 150 ľudí bez strechy nad hlavou. Teraz sa ich ulicami túla okolo 20. Strechu nad hlavou im postupne našli mestskí policajti a sociálni pracovníci. V pondelok (29. 4.) tam otvorili nocľaháreň a nízkoprahové centrum. Pomôcť má každému, kto sa ocitne v núdzi.

Pán Jozef žije na ulici už 13 rokov. Ľudí s podobný osudom je na Slovensku viac ako 70-tisíc. Mnohí sa so strechou nad hlavou už rozlúčili. V Trenčíne sa to rozhodli zmeniť. Bezdomovci v Trenčíne nájdu útočisko v dome v centre. Radnica doň investovala takmer 900-tisíc eur. "Môžu sa tu vyspať, navariť si, dáme im oblečenie," priblížila Edita Prekopová, riaditeľka sociálnych služieb mesta Trenčín.

​Na ľudí bez domova čakajú novotou voňajúce izby. V nocľahárni môžu prespať triezvi za jedno euro. O poschodie vyššie, v nízkoprahovom centre sú im pripravení pomôcť viacerí sociálni pracovníci. "Aby sme im pomohli vybaviť občiansky, doklady, teda ten vstup do života," informoval Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín.

Práca s ľuďmi bez domova sa im vypláca. Počet bezprístrešných sa v Trenčíne výrazne znížil. "Boli časy, keď bolo 100 bezdomovcov, teraz ich evidujeme 20," priblížil Mário Barinec, vedúci Nízkoprahového denného centra.

Vláda má ešte odvážnejšiu víziu. Tá prijala ešte v roku 2023 Národnú Koncepciu prevencie a ukončovania bezdomovstva. Vyriešiť ho chce do roku 2030. "Naším cieľom je, aby sme v prvom rade dostali bezdomovcom z ulíc, to znamená, aby sme im poskytli slušné základné bývanie, ale zároveň im poskytli poradenstvo či sprevádzanie a pomocnú ruku v ďalších oblastiach života. V súčasnosti je Akčný plán nastavený na tri roky, pričom alokácia na tento účel je v súčasnosti vo výške 67 mil. eur," informovala Natália Jachym Holubová, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

O ďalších 9 miliónov sa môžu poskytovatelia sociálnych služieb, občianske združenia aj samosprávy uchádzať už v týchto dňoch. Cieľom je ponúknuť ľuďom bez domova adekvátne bývanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy