Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Nový rozkol pre umenie: Hlas sa postavil proti "pozmeňováku" SNS
Zdielať na

Nový rozkol pre umenie: Hlas sa postavil proti "pozmeňováku" SNS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V koalícii už nevládne spor iba o post predsedu parlamentu. Medzi SNS a Hlasom sa rozhorel nový konflikt o tom, ako rozdeľovať peniaze v kultúre. Dôsledok bolo možné vidieť v parlamente. Už druhýkrát odložili hlasovanie o zamýšľaných zmenách vo Fonde na podporu umenia.

​Výbušnú debatu v pléne, ale aj odpor samotného fondu na podporu umenia vyvolal pozmeňujúci návrh predkladateľa poslanca Romana Michelka. Poslanec totiž navrhol, aby miesto odbornej komisie rozhodovala rada fondu, ktorá je zložená väčšinovo z nominantov ministerky kultúry. Rozhodovala by, kto peniaze dostane a kto naopak nie. Zdá sa ale, že tento kontroverzný pozmeňovací návrh môže skončiť v koši, keďže proti sa postavila koaličná strana Hlas-SD.

Sociálni demokrati podporujú návrh, aby namiesto 20 miliónov rozdeľoval fond na podporu umenia každoročne o desať miliónov viac. Cez čo ale nejde vlak je snaha SNS skoncentrovať rozhodovaciu právomoc v rukách nominantov ministerky. Roman Malatinec z Hlasu navrhol, aby zostalo všetko viac-menej po starom. Rozhodovať budú odborníci s tým, že ako kompromis dostane ministerstvom väčšinovo nominovaná rada právomoc problematické rozhodnutie zvrátiť.

Hlasovanie sa neuskutočnilo

"Bude to transparentné a takto môžeme fungovať ako v inteligentnej spoločnosti," tvrdí poslanec Roman Malatinec (Hlas-SD). "Návrh, ktorý dal pán poslanec Michelko by sme, samozrejme, nepodporili," doplnil poslankyňa Zora Jaurová (PS). Ministerka kultúry tak do parlamentu merala cestu zbytočne. Z hlasovania nebolo ani tentoraz nič. SNS varuje, že ak Hlas neustúpi, môže prísť revanš.

​Spor o moc nad tým ako sa rozdeľujú peniaze na kultúru nie je jediný, ktorý aktuálne horí v koalícii. SNS nechce Pellegriniho strane po jeho odchode do paláca dopriať vedenie parlamentu. A tak predsednícka stolička zostáva prázdna. Takmer dvesto členov a členiek komisií avizovalo, že ak bude rozhodovať Rada FPU a oni budú mať len poradný hlas, odídu a systém skolabuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy