Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
25 ROKOV PO. Začiatok konca komunistov začal sviečkami
Zdielať na

25 ROKOV PO. Začiatok konca komunistov začal sviečkami

BRATISLAVA / Uplynulo presne 25 rokov od Sviečkovej manifestácie. Táto protestná akcia bola u nás jediným masovým vystúpením proti komunistickej moci.

Dav rozháňali vodnými delami

Stalo sa to presne pred 25 rokmi na Hviezdoslavovom námestí. Proti trom tisíckam veriacich, ktorí sa zišli na Sviečkovej manifestácii, zasahujú policajné jednotky. Dav rozháňajú až po nasadení vodných diel. Medzi desiatkami demonštrantov, ktorých zatýkajú, je aj disident Anton Selecký.

Selecký v tom čase patrí medzi najznámejšie tváre katolíckeho disentu, ŠTB ho dáva sledovať a strpčuje mu život výsluchmi, počas ktorých sa ho snaží citovo vydierať.

Obvinený iba vyšetrovateľ ŠTB

Ešte pred demonštráciou ŠTB rozbehne zatýkaciu akciu na tzv. nepriateľské osoby z radov skrytej cirkvi, ktoré pošle na 24 hodín do väzby. V tej sa ocitne aj tajný františkán Peter Ručka.

Režim neskôr zásah proti demonštrantom obhajoval a označil ho za primeraný. Po Nežnej revolúcii sa časť disidentov dožadovala potrestania vinníkov. Obvinený bol nakoniec iba istý vyšetrovateľ ŠTB, toho však omilostili.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

www.upn.gov.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy