Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
ROZHOVOR: Z tribún revolúcie. Kňažko je sklamaný
Zdielať na

ROZHOVOR: Z tribún revolúcie. Kňažko je sklamaný

Zajtra večer si pripomenieme 22. výročie Nežnej revolúcie, ktorá ukončila éru komunistickej diktatúry v Československu. Tá v priebehu štyroch desaťročí pripravila o život tisíce svojich odporov a státisíce z nich držala vo väzení. Jeden z vodcov „Nežnej revolúcie“ Milan Kňažko v rozhovore pre KRIMI spomínal na atmosféru novembrových dní.

„Sloboda nám umožnila spoznať samých seba,“ hovorí na margo stavu dnešnej spoločnosti, v ktorej podľa neho vládnu dezilúzia a korupcia. Tvrdí, že prví rečníci na tribúnach v novembri 1989 veľmi riskovali. „Vtedy sme nemali tie informácie, ktoré máme dnes. Nevedeli sme, či sa režim naozaj zrúti,“ dodal.

Justičné vraždy

Diktatúra či totalita. To sú prívlastky komunistického režimu, ktorý sa dostal k moci vo februári 1948. Postupne si vytvoril vlastných nepriateľov, ktorí ohrozovali jeho existenciu. Na čiernu listinu sa dostala cirkev, podnikatelia, živnostníci i členovia iných politických strán. Historici zdokumentovali takmer 250 justičných vrážd. V najznámejšom monster-procese s českou političkou Miladou Horákovou súd vyniesol 4 rozsudky smrti.

Krvavé praktiky ŠtB

Asi 200-tisíc ľudí skončilo vo väzení, ďalšie tisíce triednych nepriateľov putovali do pracovných táborov. Počas štyridsiatich rokov emigrovalo z Československa vyše 170-tisíc občanov. Po Pražskej jari a okupácii Československa v roku 1968 nastáva normalizácia, počas ktorej sa režim snaží ešte viac upevniť moc v krajine. Neraz i krvavými pratikami.

Závan slobody

80. roky charakterizuje uvoľnenie pomerov v Sovietskom zväze. Jeho satelity postupne nachádzali cestu k demokratizácii spoločnosti. Na sviečkovú manifestáciu v Bratislave z marca 1988 nadviazala v januári nasledujúceho roka masívna demonštrácia študentov v Prahe. V marci sa začali búriť Maďari a v júni tamojší komunisti otvorili hranice s Rakúskom. V júli zase padla vláda v Poľsku. Východonemeckí súdruhovia odolávali do 7. novembra.

Brutálny zásah „nakopol“ verejnosť

16. novembra sa na dnešnom Hodžovom námestí v Bratislave zišlo asi 300 študentov, ktorí protestovali voči novému vysokoškolskému zákonu. Na druhý deň polícia v Prahe brutálne zakročila proti demonštrantom na Národnej triede. Tým režim definitívne stratil podporu verejnosti, ktorá požadovala zrušenie vedúcej úlohy komunistickej strane a slobodné voľby.

17. november 1989 zohral v našej histórii významnú úlohu. Aj preto tejto téme budú venovať naši reportéri v dnešných Krimi o 19-tej!

SITA

Súvisiace články