Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
22 ROKOV PO. 30. 11. 1989 - Koniec marxizmu na školách
Zdielať na

22 ROKOV PO. 30. 11. 1989 - Koniec marxizmu na školách

Udalosti nabrali rýchly spád. Dňa 29. novembra 1989 Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky vypustilo z ústavy článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti. Deň na to už bola vytvorená komisia na prešetrenie sviečkovej manifestácie...

Novým predsedom SNR sa stal Schuster

Vláda SSR a VPN rokovali v Bratislave o dôsledkoch zrušenia článku 4. Na 17. mimoriadnej schôdzi SNR zvolili za jej nového predsedu Rudolfa Schustera (člena ÚV KSS a predsedu Krajského národného výboru Východoslovenského kraja), ktorý nahradil Viliama Šalgoviča. SNR sa stotožnila so zmenou ústavy.

Predstavitelia VPN rokovali s predsedom vlády P. Hrivnákom a ministrom spravodlivosti Milanom Čičom o zrušení dozoru nad cirkvami, vedúcej úlohe KSČ a zmene stanoviska k udalostiam roku 1968.

Cestovanie bez výjazdnej doložky

V Prahe sa zišla vláda, ktorá ministrovi vnútra rozkázala okamžite odstrániť technické zariadenia na hranici s Rakúskom a Západným Nemeckom. V budove FZ sa zišla komisia na vyšetrenie udalostí zo 17. novembra. Federálne ministerstvo vnútra rozhodlo, že občania môžu od 4. decembra cestovať do zahraničia bez výjazdnej doložky.

Seriál 22 ROKOV PO pokračuje na stránke zajtra predpoludním časťou 1. december 1989.

1989 - cestovanie - november - situácia - udalosti

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy