Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Disident Selecký sa vrátil do temného sídla ŠtB. Toto je Februárka
Zdielať na

Disident Selecký sa vrátil do temného sídla ŠtB. Toto je Februárka

BRATISLAVA / Do budovy, ktorá bola sídlom všemocnej ŠtB sa po rokoch vrátil jeden z najznámejších disidentov. Anton Selecký sa angažoval v podzemnej cirkvi. Pred 25-rokmi vyburcoval davy na protest proti neprávostiam vo vtedajšom Československu. Podarilo sa nám dostať na miesta, kde bývalý režim väznil disidentov.

Cely bez okien

Selecký trpel za komunistickej totality, pretože chcel žiť ako slobodný človek. Do nemilosti sa dostal, keď Štátna bezpečnosť zistila, že spolupracuje s vtedy zakázanými rozhlasovými stanicami na Západe. Začali ho sledovať a nakoniec ho zavreli. "Prežíval som 48-hodín v jednej z týchto ciel, kedy človek mohol rozmýšľať, či tu bude deň, rok-dva," hovorí Selecký. 

V 80-tych rokov sedel na povestnej Februárke, kde boli malé úzke cely bez jediného okna. Z tohto miesta sa nedalo dovolať pomoci zvonka. "Jediný zvuk, ktorý ste mohli čakať bolo zaštrngotanie kľúča, čo mohlo znamenať, že doniesli jedlo, že vás zoberú na výsluch, alebo že vás niekam premiestnia," pokračuje.

Vypočúvali ho 12 hodín

V útrobách budovy, ktorá dnes slúži polícii, sa Selecký vrátil o dvadsať rokov dozadu, keď stál obrátený tvárou k múru. Bol terčom šikany od príslušníkov ŠtB, ktorí sledovali každý jeho krok. Pri jednom z výsluchov na Februárke, vyšetrovateľom praskli nervy a napadli ho.

"Bol som tam vypočúvaný 12 hodín, so všetkými vyhrážkami, prosbami, sľubmi. Videli, že nereagujem. Mal som zopnuté ruky, a keďže si mysleli, že sa modlím, tak sa na mňa vrhli a zúrivo sa mi snažili tie ruky roztrhnúť," opisuje disident.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy