Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Povinné reflexné prvky v obci zachránia desiatky životov
Zdielať na

Povinné reflexné prvky v obci zachránia desiatky životov

ČAŇA / Od 1. januára musia chodci povinne používať reflexné prvky už aj v obciach. Zmenu prináša novela zákona o cestnej premávke. Chodci by mali byť označení najmä za zníženej viditeľnosti na krajnici alebo na okraji vozovky.

Chodím bicyklom, zídu sa mi

Chráň si svoj život- zviditeľni sa! To je heslo kampane Slovenského červeného kríža, ktorú spustili vo viacerých mestách a obciach. Chodcom rozdávali reflexné pásky aj v obci Čaňa pri Košiciach.

"Vždy, keď idete z práce, musíte ich mať aj v obci. Ja chodím každý deň na bicykli, takže sa mi to zíde. Ďakujem pekne," hovoria obyvatelia dedinky. "Chodci aj v obci sú povinní byť označení reflexnými prvkami, je to hlavne kvôli ich bezpečnosti a pre zníženie úmrtnosti na cestách," informuje Daniel Ondra z Červeného kríža.

Zomrelo 75 dôchodcov

Chodci sú totiž práve na ceste tou najzraniteľnejšou skupinou. "Minulý rok došlo k úmrtiu 75 chodcov, 350 bolo ťažko ranených a 560 ťažko ranených," vymenováva Ondra. Väčšina ľudí, ktorí išli na večernú omšu do kostola, reflexné prvky mala.

"Pokiaľ toho človeka vodič nevidí, tak nemá šancu ubrzdiť, potom sú zbytočné úmrtia, ktoré sa stávajú každoročne na cestách," dodáva Ondra.

www.treehugger.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy