Jasno
13°
Bratislava
Čakajú nás nižšie pokuty! Pozrite si zmeny v cestnom zákone
Zdielať na

Čakajú nás nižšie pokuty! Pozrite si zmeny v cestnom zákone

BRATISLAVA / Nový rok nie vždy očakávame s radosťou. Človek nikdy nevie, aké zmeny a novinky sa naňho zosypú. Tentoraz to však nebude také zlé. Aspoň v prípade vodičov i nevodičov. Rok 2014 prinesie celkom pozitívne zmeny. Od januára totiž začnú platiť zmeny v cestnom zákone. Sú tam aj nižšie pokuty za menej závažné priestupky, či možnosť parkovať motorky na chodníkoch.

Značky

Máte svoje šťastné trojčíslie alebo túžite mať na svojom aute obľúbené čísla? Od januára budúceho roku si za poplatok budete môcť tento sen splniť. Do platnosti prídu nové zmeny v cestnom zákone.

To nie je jediná zmena, ktorú môžu očakávať vodiči, ale i nevodiči. Polícia plánuje rozdávať nižšie pokuty za menej závažné priestupky. Chodci, ktorí pôjdu po ceste v obci, budú musieť mať povinné reflexné prvky za zníženej viditeľnosti.

Povinné reflexné vesty

"Je to obrovský prínos pre bezpečnosť chodcov, nakoľko bezpečnostný prvok pri osvietení v noci vidno na dvesto metrov. Bez reflexného prvku je to len 20 až 30 metrov," hovorí inštruktor autoškoly Zdenek Vašina.

V prvom rade ide logicky o zníženie nehodovosti. Len za ostatné mesiace došlo v obciach za zníženej viditeľnosti k tragickým stretom chodca a auta. Nové zmeny neprinesú len nariadenia, ale aj znižovanie pokút. "Nakoľko máme disciplinovanejších vodičov a rovnako tak máme historicky najmenej obetí na cestách, tak sme sa rozhodli znížiť pokuty za bežné dopravné priestupky zo 60 eur na 50 eur," uviedla hovorkyňa Minsterstva vnútra SR Lucia Kirinovičová.

Nižšie pokuty

Nižšie budú napríklad pokuty za nesprávne parkovanie alebo nezapnuté svetlá. Nižšia bude aj pokuta za rýchlosť v prípade, že ju v obci neprekročíte nad povolenú o 20km/h a mimo obce o 30 km/h.

Na svoje si prídu aj motorkári a cyklisti. Tí po veľkých bojoch dosiahli to, že budú smieť parkovať na chodníkoch aj v zóne, ktorá zakazuje státie respektíve zastavenie. Ale budú musieť dodržať isté pravidlá.

Parkovanie

"Budú môcť parkovať na chodníku, ale samozrejme pri dodržaní 1,5 metrového priechodného priestoru na chodníku. Myslím si, že to bude mať prínos pri parkovaní na miestach, kde je málo parkovacích miest," dodáva Zdenek Vašina.

Menej byrokracie bude aj pri vybavovaní si povolení či dokladov na dopravnej polícii alebo na obvodných úradoch dopravy. Väčšinu vybavíte už len na jednom mieste.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy