Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Pokuta za pomoc? Možné len na Slovensku
Zdielať na

Pokuta za pomoc? Možné len na Slovensku

BRATISLAVA / Mnoho chodcov, nielen tých starších, má niekedy problém prejsť cez frekventovanú cestu. Na internete sa objavili videá, na ktorých zahraniční vodiči pomáhajú prejsť cez priechod starším ľuďom. Za podobný dobrý skutok môžete dostať na Slovensku pokutu.

Kto im pomôže?

Na internete sa objavilo veľké množstvo videí, na ktorých vodiči áut pomáhajú starším ľudom prejsť bezpečne cez cestu. Vyvolalo to veľkú vlnu pozitívnych ohlasov, ale aj polemík o bezpečnosti v cestnej premávke. Ako je to na Slovensku?

Pani Mária býva priamo pri frekventovanej ceste a prejsť na druhú stranu, je nielen výzva odvahy, ale aj trpezlivosti. "My ani nevieme prejsť cez cestu kúpiť si noviny," opisuje svoje zlé skúsenosti pani Mária. Napriek tomu, že zákon jasne hovorí zastaviť, vodiči pokračujú ďalej bez povšimnutia.

Pokuta za pomoc

Čosi takéto sa na Slovensku vraj ani nemôže stať! Môže, otázne je, za akú cenu. U nás by ste riskovali priveľa. "Takéto bezdôvodné zastavenie, vystúpenie z vozidla bez reflexnej vesty je porušením zákona," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Polícia porušenie zákona pripúšťa, ale hliadka Vás za "dobrý skutok" nemusí vždy potrestať. "Takéto konanie by sme skúmali podľa zákona, či došlo k jeho porušeniu, alebo priestupku," uviedol hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka.

Riziko úrazu

V slabšej premávke, za denného svetla a na dvojprúdovej ceste, je to relatívne bezpečné. Ak by sme však podmienky zmenili, pridali tmu, snehovú búrku, alebo rozšírili počet pruhov, urobiť "dobrý skutok" by bol skutočne veľmi zlý nápad.
"Ostatní vodiči by to mohli vyhodnotiť ako poruchu a mohla by vzniknúť nehoda," dodal Michal Slivka.  Navyše, pobehovať bez reflexnej vesty mimo priechodu pre chodcov, je veľmi nebezpečné.  "Reflexné prvky sú prikázané zákonom, sú povinné a dôležité pre vlastnú bezpečnosť," upozornil Maroš Palesch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ilustračná foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy