Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Takto sa podvádza na slovenských jarmokoch
Zdielať na

Takto sa podvádza na slovenských jarmokoch

TRNAVA / Predaj domáceho burčiaka, cigánskej či iných dobrôt si pod drobnohľad zobrali colníci a pracovníci daňového úradu z Trnavy. Pre niektorých majiteľov stánkov dopadli kontroly naozaj zle. V prípade, že nevydali bločky, určite viac prerobili ako zarobili.

Každý druhý stánok pochybil

Bločky, elektronické registračné pokladne, predaj alkoholu a tabakových výrobkov. Nedávno si kontrolóri posvietili na dodržiavanie zákone v bratislavských reštauráciách. Colný a daňový úrad v Trnave v piatok vyrazil na kontrolu tradičného trnavského jarmoku.

Na kontrolu prišlo až 40 kontrolórov. Nakúpili v 22 stánkoch, pričom v 15-tich z prípadoch došlo k porušeniu zákona. Zamerali sa najmä na elektronickú registračnú pokladnicu, na spotrebné dane a zákon o ochrane duševného vlastníctva. Zistili celkovo 23 porušení.

Vysoké pokuty

"Colný alebo daňový úrad, môže v prípade porušenia zákona uložiť podnikateľovi pokutu od 30 do 3 300 eur," uviedla hovorkyňa Colného a daňového úradu Trnava Iveta Švárna.

V prípade, že nebol porušený zákon po prvýkrát, pokuta sa môže vyšplhať až na 6 660 eur. Poniektorí podnikajú čestne aj 18 rokov, stačí že len raz pozabudnú vydať pokladničný blok a pokuta môže prevyšovať ich dennú tržbu.

Najčastejšie chyby

"Asi je to kvôli piatku 13-teho a máme ešte aj stánok s číslom 13. Máme dnes asi šťastie," hovorí prevádzkarka stánku. Najčastejším pochybením majiteľov stánkov, bolo nezaevidovanie tržby, nevydanie pokladničného bloku, alebo keď blok nespĺňal všetky potrebné náležitosti. Výšku pokuty sa podnikatelia dozvedia do niekoľkých dní, následne sa môžu proti sume odvolať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy