Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúca spoveď kamionistu. Takto podvádzame a ohrozujeme životy!
Zdielať na

Šokujúca spoveď kamionistu. Takto podvádzame a ohrozujeme životy!

Slovenské firmy údajne nútia vodičov diaľkových kamiónov jazdiť bez povinnej prestávky a často i bez spánku. V rozhovore s našim reportérom to povedel bývalý kamionista, ktorý sa tohto povolania vzdal. Tvrdí, že aj on musel magnetom meniť údaje na tachografe. Ten okrem iného meria aj čas odpočinku každého vodiča.

Medzi kamionistami je to verejné tajomstvo. "Vodiči by boli veľmi radi, keby sa to odhalilo," myslí si bývalý profesionálny vodič. Zamestnávatelia ich údajne nútia hrubo porušovať pravidlá. Pohár trpezlivosti jedného z nich však pretiekol.

"Ak by som dodržiaval všetky pravidlá, tak urobím oveľa menej kilometrov," hovorí bývalý vodič. A to je hlavným problémom. Ak kamióny stoja, nezarábajú. Vodiči sú povinní dodržiavať prestávky či spánok. To všetko sa zapisuje do tachografu, ktorý môžu kedykoľvek kontrolovať policajti."Máme informácie o tom, že tie magnety existujú," hovorí Bartolomej Dorov z Národného inšpektorátu práce.

Finta s magnetom

Kamionisti používajú fintu, ktorú by zvládol aj žiak základnej školy. Je potrebné vedieť len to, kde sa nachádza prevodovka kamióna. "Je na to magnet, priložíme ho na snímok. Miesto jazdy nám ukazuje pauzu a môžeme jazdiť, koľko chceme," ukázal trik bývalý vodič. "To je elektromagnetické vlnenie. Ono vlastne naruší ten systém toho všetkého a nezaznamenáva tak, ako by malo," dodal Dorov. 

To je zrejme aj častá príčina dopravných nehôd. Keď nemajú prestávku na spánok, prichádza únava. "Keď jazdíte z Bafrcelony napríklad nonstop do Košíc, tam už sa to prejaví. 36 hodín hodín jazdy bez spánku," hovorí kamionista.

Inšpektorát nemá dôkazy

Inšpektorát práce zistil od roku 2008 33 takýchto prípadov. Podľa vodiča, ktorý nám poskytol rozhovor, je ich oveľa viac. "90 percent východného Slovenska jazdí na ten magnet," odhaduje bývalý profesionálny vodič. "Nemáme zatiaľ dôkaz o tom, že samotní zamestnávatelia nútia robiť to, čo sa teraz dozvedáme," tvrdí Dorov.

Podľa slov bývalého profesionálneho vodiča, magnet kamionisti dostanú pri výjazde z firmy. "Buď chceš a choď na magnet alebo nezarobíš, dostaneš minimálnu mzdu," tvrdí bývalý profesionál.

Výzva pre vodičov

"Skôr apelujeme na vodičov, ak také niečo vedia, nech nám dajú túto informáciu. Pretože oni idú do problému väčšieho, lebo oni zaplatia tú pokutu," vyzýva Bartolomej Dorov z Národného inšpektorátu práce. Môže sa to skončiť aj zákazom činnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy