Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Za deň prejde v obci Krajná Poľana 2 000 kamiónov
Zdielať na

Za deň prejde v obci Krajná Poľana 2 000 kamiónov

Už roky sa ľudia v obci Krajná Poľana boria s problémom nadmerného hluku. Spôsobujú ho kamióny, ktoré jazdia len pár metrov od rodinných domov. Obec zúfalo hľadá riešenia, ako s hlukom skoncovať.

Hluk, ako z motorovej píly

V záhradách a domoch v Krajnej Poľane sa objavili mikrofóny. Tie zaznamenávajú zvuk kamiónov jazdiacich cez obec. Zvuk nákladiakov sa vyšplhal na 80 decibelov. Presne taký istý hluk spôsobuje motorová píla.

"Je veľmi veľký hluk v našej obci a s tou neúnosnou dopravou sa spôsobuje nadmerná vibrácia, ktorá poškodzuje majetok našich občanov," informuje starosta obce Krajná Poľana Jozef Feciľák. Predstavte si, že váš sused bude motorovú pílu používať každý deň, každý týždeň po celý rok a každý deň ju zapne dvetisíckrát. "Cez našu obec denne prechádza viac ako 2 000 kamiónov," dodáva starosta.

Tu už ide aj o zdravie

Ak sa aj na celý rok zavrú obyvatelia Krajnej Poľany do domov, lepšie to tam nemajú. Pri zatvorenom okne je hluk až 40 decibelov. Presne ako na rušnej ulici. To už nejde len o nervy, ale podľa lekárov aj o zdravie. "U dospelých dochádza hlavne k zvýšenej únave počas dňa, k zvýšeniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. U detí sú časté zvýšená aktivita, neprospievanie, nedostatočná pozornosť," tvrdí lekár spánkového laboratória MUDr. Radovan Tiško.

Mikrofóny ostanú v Krajnej Poľane ešte do piatka. Potom sa rozhodne, čo s hlukom ďalej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy