Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SKRYTÁ KAMERA: Takto sa podvádza v slovenských reštauráciách
Zdielať na

SKRYTÁ KAMERA: Takto sa podvádza v slovenských reštauráciách

BRATISLAVA / Reštaurácie a iné stravovacie prevádzky v hlavnom meste, si vo štvrtok zobrali na mušku kontrolóri Finančnej správy. Zamerali sa najmä na porušenie zákona o elektronickej registračnej pokladni. Podnikateľom sa predstavili až potom, ako im vydali, či nevydali pokladničný blok. Viac ako polovica prevádzok porušila zákon.

70 kontrolórov hľadalo pochybenia

V uliciach hlavného mesta bolo vo štvrtok 70 kontrolórov. V civile, ako obyčajní zákazníci, navštívili 36 prevádzok. Počkali si na pokladničný blok, následne vytiahli preukaz a začala kontrola.

"Ak má byť bloček zo zákona správny, musí obsahovať číslo pokladničného dokladu, DKP - čiže daňový kód pokladne a znak MF,"
vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. V prípade, že zamestnanec nezaevidoval ani len nevydal pokladničný blok, nad prevádzkou visí pokuta od 330 eur.

Tringelt len do 20 eur

Ak vám kontrolóri nájdu v pokladni rozdiel do 20 eur, môže isť o takzvaný "tringelt" či "sprepitné", to je v poriadku. Ak je však rozdiel väčší, môže ísť o porušenie zákona. "V tom prípade musí podnikateľ túto sumu, ktorá prevyšuje hodnotu o viac ako 20 eur, zaevidovať ako mimoriadny príjem do pokladne," dodala Patrícia Macíková.

Okrem pokladničných blokov a fiškálnej pokladne, sa kontroloval aj alkohol. Povolenia, kolky či takzvaný "pančovaný alkohol".

Až polovica predajcov pochybila

Kým v jednej reštaurácii dopadlo všetko v poriadku, od pokladničnej knihy až po kontrolu alkoholu, o iných prevádzkach sa to však povedať nedalo. Na mušku si zobrali 33 prevádzok, až polovica z nich nedodržiavala zákon o elektronickej registračnej pokladni.

"Medzi najčastejšími pochybeniami bolo nevydávanie dokladu o zaplatení, alebo prevádzka vydala doklad ktorý nebol v súlade so zákonom," upresnila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

V jedne prevádzke kontrolóri zistili, že majiteľ podniku nemal povolenie na predaj tvrdého alkoholu. Napriek tomu ho predával. Majiteľom prevádzok príde z Finančnej správy do niekoľkých dní vyrozumenie o výške finančnej pokuty, voči nej môžu podať odvolanie.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy