Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koniec mýtom! Policajti nemôžu s ľudmi robiť, čo chcú
Zdielať na

Koniec mýtom! Policajti nemôžu s ľudmi robiť, čo chcú

BRATISLAVA / Zastavenie vodiča políciou a jeho bezdôvodné prehľadávanie sú už konečne minulosťou - v Spojených štátoch. Inak aj na Slovensku je na to vždy potrebný dôvod. Aj keď podľa mnohých, ktorých kontrolovala polícia, to tak vôbec nemusí vyzerať ...

Na kontrolu musia mať dôvod...

Aj na Slovensku sa môže stať, že vás na ulici zastavia a skontrolujú policajti. Vždy však na to musia mať dôvod. Môže ísť o podozrenie pre spáchanie trestného činu alebo priestupku.

Takisto ak si policajt nie je istý, či ide o nezvestnú osobu. "Najčastejšie ide o prípady rušenia nočného kľudu alebo výtržníctvo," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Podobnosť s podozrivou osobou?

Roman nebol ani opitý ani nerobil neporiadok na ulici. Pravdepodobne sa tak podobá na podozrivú osobu. Inak si kontrolu policajtov na ulici nevie vysvetliť. "Sám si neviem vysvetliť, čím vyzerám tak podozrivo. Ale stalo sa mi, že ma dvakrát zastavili policajti, že chceli vedieť, čo mám vo vreckách. mal som im ukázať, čo mám v taške...," hovorí Roman.

Policajti tak môžu skontrolovať Vaše doklady, batožinu a veci. Na mušku si môžu vziať aj Vaše vozidlo ak je dôvod, že v ňom bol spáchaný trestný čin. "Mne osobne je to také, bolo to nepríjemné," dodáva Roman. "Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti," dodáva Baloghová.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy