Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Alkohol za volantom zvyšuje pozornosť, tvrdí psychológ
Zdielať na

Alkohol za volantom zvyšuje pozornosť, tvrdí psychológ

BRATISLAVA / Na Slovensku už rok a pol platí sprísnený trest pre vodičov prichytených s alkoholom za volantom. Napriek tomu však ich počet neklesá. Psychológovia dokonca hovoria, že by sa nulová tolerancia mala paradoxne zmierniť.

Vodiči sú nepoučiteľní

Tento týždeň si policajti posvietia na vodičov. Je totiž Európsky týždeň kontroly bezpečnosti na cestách zvlášť zameraný na kontrolu alkoholu. "Už viac ako 18 mesiacov je alkohol nad jedno promile trestným činom. Štatistické ukazovatele sú celkom alarmujúce. Len v apríli policajti odhalili 426 vodičov pod vplyvom alkoholu a v marci viac ako 430 takýchto prípadov vodičov," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová. 

Faktom je, že je to 18 mesiacov, čo môžu ísť vodiči do väzenia. Zdá sa však, že sú nepoučiteľní. Ako pozerám na tie štatistiky, každý mesiac je to 500 vodičov, ktorých prichytia.

Okolo 33 000 patologických pacientov

Psychológ a šéf dopravných psychológov hovorí paradoxne o tom, že nulová tolerancia by sa mala znížiť. "Paradoxne všetky výskumy a všetky posledné kongresy a konferencie, ktoré boli hovoria, že alkohol a dokonca aj drogy v malých dávkach zvyšujú aktivitu, zvyšujú pozornosť. Keď je to okolo tých 0,3, mala by byť tá jazda efektívnejšia," vysvetlil psychológ PhDr. Karol Kleinmann.

Psychológovia varujú, že na Slovensku je 33 000 patologických alkoholikov. Každú 200 jazdu vodiča pod vplyvom alkoholu stopnú policajné hliadky. A vodič za ňu nesie sankcie.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

isifa/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy