Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pomalí vodiči sú rovnako nebezpeční ako tí rýchli
Zdielať na

Pomalí vodiči sú rovnako nebezpeční ako tí rýchli

BRATISLAVA / Prekračovanie rýchlosti na cestách patrí medzi jeden z najčastejších priestupkov. Výška pokuty sa odvíja od toho, ako silno dupnete na plyn. O pokutu si však môžeme koledovať aj v prípade, že ideme príliš pomaly. A nielen to. Podľa dopravných expertov je pomalá jazda nebezpečná aspoň tak, ako tá rýchla.

Pomalší jazdci by sa mali zaradiť doprava

Pomalá jazda začínajúcich či sviatočných vodičov vie tých skúsenejších vytočiť do nepríčetnosti. "V meste má pomalá jazda nevytáča, ale mimo mesta, kde je dovolená 90-tka a niekto ide 70-tkou, to ma vytáča," hovorí jeden z oslovených. 

S pomalou jazdou tak pribúda viac nervozity nielen v autách, ale aj pri predbiehaní. Takáto situácia má už blízko k nehode. Často sa totiž opatrný vodič nachádza v zlom jazdnom pruhu. Brzdí tak všetkých naokolo. Tým najpomalším by mal patriť na diaľnici pravý pruh.

"Pomalšie jazdiaci, opatrní vodiči alebo vodičky, by sa v prvom rade mali upratať najprv do pravého, následne do stredného a keď sú zaplnené, tak do ľavého jazdného pruhu," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Rovnako by to malo platiť aj mestách, kde sú oba pruhy - ľavý aj pravý rovnocenné. Vodiči by sa mali radiť napravo a ľavý pruh využívať na obiehanie.

Opatrným vodičom žiadna pokuta nehrozí

Aj podľa zákona by sme na diaľnici mali ísť rýchlosťou najmenej 80 km/h. V úseku diaľnice prechádzajúcom cez obec smie vodič jazdiť rýchlosťou najmenej 65 km/h. V opačnom prípade mu hrozí pokuta 60 eur.

"V obci smie vodič jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h. ak jazdí nižšou rýchlosťou nehorí mu pokuta, pretože v prvom rade treba predvídať situáciu a jazdu prispôsobiť stavu a povahe vozovky," uzavrela hovorkyňa PPZ SR Danisa Baloghová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy