Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vetráte auto? Pripravte si 66 € na pokutu
Zdielať na

Vetráte auto? Pripravte si 66 € na pokutu

BRATISLAVA / Prejsť na červenú, nedať prednosť v jazde, či prehliadnuť stopku, to pred očami policajtov väčšinou smrdí veľkým problémom. Za tieto priestupky totiž šoférom hrozí mastná pokuta. Vedeli ste však, že zákon porušujete aj vtedy, keď si v aute chcete vyvetrať? Znie to naozaj čudne, ale pozrite sa prečo...

Teploty v aute sa po celom dni šplhajú na nehorázne teploty. Niet divu, že niektorí šoféri si v lete tento šok chcú zmierniť a nechajú pootvorené aspoň jedno z okien. "Je to nelogické nechávať otvorené okno," hovorí jeden z vodičov.

Nechať otvorené okno nemá účinok

Ideálne je najskôr pootvárať dvere a zapnúť ventilátor, aby vytlačil horúci vzduch. Klimatizácia by mala prísť na rad až po niekoľkých minútach. Miernym stiahnutím okna na parkovisku žiadaný efekt nedosiahneme. "To auto je také vyhriate, že to nemá veľký účinok," hovorí šéf autoklubu Štefan Mihálik.

Okrem toho, riskujeme tým zvýšený záujem zlodejov o naše auto. "Za prvých šesť mesiacov tohto roka bolo na Slovensku vyše dve tisíc krádeží vecí z áut. Bola tým spôsobená celková škoda viac ako dva a pol milióna eur," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Pokuta 60 - 100 €

Ospravedlnením nie je ani fakt, ak zatvoriť okno, či dvere jednoducho zabudnete. Málokto si uvedomuje, že týmto konaním prekračuje zákon, s čím samozrejme súvisí aj možný trest. "Povinnosťou vodiča je zabezpečiť vozidlo a prepravované veci proti odcudzeniu. Porušením tejto povinnosti sa vodič dopúšťa priestupku čo ho môže vyjsť v blokovom konaní do 60 eur a v správnom konaní až do 100 eur," uviedla Baloghová.

je tu však aj ďalšie riziko. "Ak sa vám niekto dostane do takto nebezpečného auta, potom nemáte nárok na poistné plnenie," dodáva Mihálik. Polícia preto odporúča zabezpečiť vozidlo aj počas jazdy, alebo státia na semafore. "Keďže zlodej môže využiť túto situáciu na odczudzenie vecí," hovorí Baloghová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy