Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Policajtom nainštalovali do áut GPS zariadenia
Zdielať na

Policajtom nainštalovali do áut GPS zariadenia

BRATISLAVA / Sledovanie slovenských policajtov sa už začalo. Niektorí sú už pod drobnohľadom satelitu. Nejde o žiadnu aféru tajných služieb, to im len nadriadení do áut namontovali GPS zariadenia.

Až 2380 policajných áut bude GPS mať

Do konca roka by GPS zariadeniami malo byť vybavených 2380 policajných áut. Začalo sa vozidlami poriadkovej a dopravnej polície.

"Systém bude zbierať informácie o vozidle ako je poloha, stav (či je k dispozícii alebo na zásahu), taktiež použitie sirény či majákov," vysvetlil Petar Lazarov z Komunikačného odboru ministerstva vnútra. 

Operačný dôstojník tak bude mať dokonalý prehľad o tom, kde sa hliadky nachádzajú a čo práve robia. Okrem GPS budú policajné autá vybavené aj  počítačom, kamerou či čítačkou dokladov. Hliadka bude mať priamo v teréne prístup aj k databáze osôb či motorových vozidiel.

Profitovať by z toho mali aj vodiči

Naplánované sú aj sú aj iné novinky ako videoarchív, kde budú uložené všetky zaznamenané priestupky či zákroky policajnej hliadky. ODI vyvolávací systém s možnosťou objednať sa na presný termín cez internet a ďalšie vylepšenia, ktoré majú urýchliť vybavovanie dokladov.

"Kompletné vybavenie budú mať policajti k dispozícii po odskúšaní už  začiatkom roka 2014," doplnil Lazarov. Celková suma projektu je 40,5 milióna eur. Z toho dve tretiny nám zaplatí Európska únia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy