Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nižšie pokuty pre vodičov! Odmeňujeme, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Nižšie pokuty pre vodičov! Odmeňujeme, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA / Minister vnútra Róbert Kaliňák sa rozhodol, že si zaslúžime odmenu! Nebude sa síce nič rozdávať, no pokiaľ si zabudneme zapnúť bezpečnostný pás alebo rozsvietiť svetlá, zaplatíme menej. Vraj ide o doposiaľ najzásadnejšie znižovanie pokút.

Vodiči jazdili disciplinovanejšie

Vypnuté svetlá, jazdenie bez bezpečnostných pásov či telefonovanie za volantom. Tieto priestupky vás dnes môžu stáť 60 eur. Ich horná hranica však pôjde čoskoro nadol. "Táto kategória priestupkov by sa mala znížiť na maximálnu hranicu 50 eur," potvrdil viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Nižšie pokuty pre vodičov za menej závažné priestupky majú byť odmenou od ministra vnútra za to, že sa za posledné roky správajú za volantom oveľa bezpečnejšie.

"My sa tešíme z toho. Ak majú dobré výsledky, musí tu prísť aj odpoveď ministerstva vnútra na to, že sa pokuty znížia," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák.

Kým ešte v roku 2007 bolo na cestách 627 obetí, minulý rok číslo kleslo na 296. Významne sa znížil aj počet ťažko zranených. Polícii sa tak postupne čoraz viac znižuje aj suma vyzbieraná z pokút.

"Áno, bude menší výber pokút. My to odhadujeme na úrovni 10%. Už minulý rok sme ich mali nižší, lebo vodiči začali cestovať disciplinovanejšie," dopĺňa Kaliňák.

Zavedenie do praxe? Jeseň 2013

"Pokuty, ktoré platia vodiči na Slovensku, sú dosť vysoké a v prípade menej závažných priestupkoch, ktoré nikoho neohrozujú, je na mieste ich znižovanie," myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

16 percentné zníženie hornej hranice pokút bude aj v prípade porušenia zákazu vjazdu, pri parkovaní alebo napríklad pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti v obci do 20 kilometrov za hodinu a mimo obce do 30 kilometrov za hodinu. Nižšie pokuty by sa podľa ministra vnútra mali zaviesť do praxe už na jeseň tohto roka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy