Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako zachrániť život po nehode, základom je lekárnička
Zdielať na

Ako zachrániť život po nehode, základom je lekárnička

BRATISLAVA / Zo zákona majú povinnosť poskytnúť prvú pomoc aj vodiči. Lekárnička je pritom povinná výbava každého auta. Väčšinou ju nosíme pohodenú len tak v kufri a viacerí z nás len tápajú, čo je asi v jej útrobách.

Lekárnička obsahuje viacero balíčkov

Od roku 2009 musí byť zo zákona každá autolekárnička oranžovej farby, musí obsahovať kartu prvej pomoci a štyri základné moduly pomôcok. "Na každom tom module je napísané, v akom prípade ten konkrétny modul použiť," hovorí Margita Vernarcová, inštruktorka kurzov prvej pomoci OS ZZS.

Prvá pomoc napríklad pri autonehode sa začína ešte predtým, ako prídete do kontaktu so zraneným. "Ja ako človek, ja ako záchranca nesmiem byť v nejakom ohrození. To znamená, že už do cestnej premávky by som mala vystupovať v reflexnej veste. Mala by som si so sebou zobrať trojuholník a toto nás ochráni pred rizikom infekcie," opisuje Vernarcová.

V lekárničke nájdete štyri balíčky, čiže moduly. Každý z nich je určený na iný typ zranení a sú usporiadané tak, aby ste sa vedeli čo najrýchlejšie zorientovať. "Pritrafí sa mi zlomenina alebo poranenie kĺbov, vysypem si v prvom rade ten modul, ktorý je takto označený," hovorí inštruktorka.

Pomoc profesionálov

So záchranou ľudského života ale nemá každý skúsenosť a kurz prvej pomoci je povinný pre žiadateľov o vodičák od roku 2010. Prekonať strach a stres vám pomôžu aj profesionáli.

"Ak zavolám na tiesňovú linku 155, tak náš personál je školený na to, aby ho previedol tým procesom počnúc od zaistenia bezpečnosti okolia záchrancu, postihnutého až po zhodnotenie stavu zraneného," dodáva Vernarcová.

Dôležité je z času na čas skontrolovať aj dátum expirácie uvedený na lekárničke. "Náhodou policajt si pri kontrole vypýta autolekárničku a ju máte preexpirovanú a práve ste si zarobili na pokutu," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Marek neposkytol prvú pomoc, dostal 4 roky

Na to, že neposkytol prvú pomoc, doplatil aj Marek. Ten sa s kamarátom vracal z diskotéky a pri Modrom Kameni (okr. Veľký Krtíš) zrazil muža. Ten vraj sedel v noci rovno v strede cesty.

Vodič však nafúkal, v krvi mal viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi. Hrozilo mu až 10-ročné väzenie. "Bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov," uviedol prokurátor Ivan Vozár. Muž bol na mieste mŕtvy, no ani tento vodič sa mu nepokúsil pomôcť. REPORTÁŽ TU. 

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články