Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SERVISNÁ TÉMA. Nepodceňte údržbu auta pred zimou
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Nepodceňte údržbu auta pred zimou

BRATISLAVA / Pokiaľ si pred zimou neskontrolujete auto alebo prehliadku odfláknete, môžete mať veľké problémy. Na cestách pritom nemusí byť ani vrstva snehu. Vašu cestu môže ohroziť aj naoko príjemná teplota pár stupňov nad nulou.

Autobatériu musíte mať v poriadku

Niektorí ľudia si stále myslia, že pokiaľ v zime nesneží, nebudú mať s autom problémy. Nie je tomu však tak. Stačí jedna jediná vec. A tou je autobatéria. Pokiaľ ju nemáte v poriadku, nenaštartujete.

Ďalšou podstatnou vecou je kvalitné palivo, nemrznúca zmes a pneumatiky.Ak aj budete mať nabitú autobatériu, bez týchto ďalších vecí vás určite nečaká bezpečná jazda.

Tieto kontroly musíte pred zimou absolvovať

S príchodom zimy má mať auto za sebou tieto kontroly. "V prvom rade skontrolovať akumulátor. Ak je treba dobiť, dobije sa prípadne ho vymeniť. Potom by bolo dobré skontrolovať chladiacu kvapalinu, či má dostatočný bod mrazu, aby neprišlo k poškodeniu motora," hovorí Gabriela Španitzová, servisná technička.

Určite nezabudnite na zimnú vodu do ostrekovača. Nie je nič horšie, ako počas jazdy zistiť, že si nemáte s čím utrieť špinavé čelné sklo. Okrem toho vám silný mráz môže poškodiť rozvod a motorček ostrekovača. Na čistom výhľade z okna si dajte záležať. "Skontrolovať lišty stieračov, či dostatočné stierajú, zimné pneumatiky," hovorí servisná technička.

A tie sú ďalšou dôležitou vecou. Veď na nich stojí váš život. Zimné pneumatiky nesmú mať dezén menší ako 4 mm. Mráz dokáže narobiť šarapatu aj pri zámkoch na dverách. A preto je dobré nosiť pri sebe rozmrazovač zámku a nie nechať ho v aute.

Správne použitie štartovacích káblov

Ak by došlo k tomu, že vodič nedokáže ráno naštartovať je dobré použiť štartovacie káble, ale treba dávať pozor, aby sa dodržala polarita + na +, - na -. Ak už musíte takto štartovať, postavte bezpečne autá vedľa seba. Na aute v ktorom je nefunkčný akumulátor, napojíte jeden kábel. Červený na plus a druhý kábel, čierny na mínus alebo kostru.

Potom ich opatrne prepojíte s autobatériou naštartovaného auta. Ale opäť zdôraznime, že plus na plus a mínus na mínus. Ak by ste to urobili naopak, je veľká pravdepodobnosť, že sa môžete rozlúčiť s elektrickou sústavou v aute. A to už vám nepomôže ani roztláčanie.

Aj pri tom roztláčaní je treba sa mať na pozore. "Nie je dobré pri dízloch roztláčať vozidlo. Ani pri automatickej prevodovke, aby nedošlo k poškodeniu," hovorí servisná technička Gabriela Španitzová. Niektoré veci okolo údržby auta môžete zvládnuť aj sami. Čo sa stačí skontrolovať doma a kvôli čomu je potrebné ísť do servisu? Pozrite sa TU.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články