Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Kedy a aké zimné gumy treba vymeniť?
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Kedy a aké zimné gumy treba vymeniť?

BRATISLAVA / Pomaly prichádza obdobie, kedy si už na svoje autá budeme musieť prezuť zimné pneumatiky. Kedy je to urobiť najlepšie a aké zimné gumy si vybrať. To vám teraz poradíme.

Dve pravidlá načasovania výmeny

Keď rozmýšľate, kedy prezuť zimné gumy, môžete sa riadiť dvomi pravidlami. Prvým je, sledovať teplotou vzduchu. Ak teplota niekoľko dní po sebe cez deň klesne približne na 7 stupňov Celzia, je ten správny čas.

Druhé pravidlo je už o to dôležitejšie. Môže vám ušetriť zopár desiatok eur na pokute, ak vás zastavia policajti. "Ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Cez internet kúpite lacnejšie

A teraz prichádza ďalšie rozhodovanie, aké najvhodnejšie zimné pneumatiky si vybrať. "Renomované autokluby v Európe robia pravidelne testy zimným aj letných pneumatík, čiže tam máme široké spektrum výberu, akú značku, akú kvalitu, no a samozrejme rozhoduje cena," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Výsledky takýchto testov zimných pneumatík viete nájsť na internete. Teraz už len vybrať aké sú najvhodnejšie a pre vás cenovo najdostupnejšie. Rozmýšľate, či ostať na internete alebo navštíviť pneuservis? "Určite vychádzajú lacnejšie cez internet, lebo ľudia si nájdu všelijaké zľavy," hovorí pracovník pneuservisu Martin Vydarený.

Kupujte maximálne rok starý model

Ale v pneuservise vám zase poradia a rovno zimnú gumu aj prezujú. "Vždy si nechám poradiť od odborníkov, na internete si môžem spraviť rešerš, čo by som chcel, čo sa mi páči vizuálne, a potom si to skonzultujem, či ten alebo ten dezén alebo dizajn toho dezénu, či tá pneumatika je dobrá," dodáva Palesch.

Pri výbere vhodnej zimnej gumy musíte zvažovať aj parametre vášho auta ako jeho váhu či rozmer pneumatiky. "Aj keď v lete niekto dáva väčšie gumy, aby to auto aj vyzeralo, tak v prípade zimnej pneumatiky odporúčam, dať schválenú, takú tu najužšiu, pretože čím má zimná pneumatika menší valivý odpor, tým sa auto chová šetrnejšie a drží stopu so snehom," tvrdí konzultant.

Ak by ste sa rozhodli ušetriť a chceli kúpiť jazdené zimné pneumatiky, odborníci to neodporúčajú. Keď si kúpite nové, vydržia vám dlhšie. Najlepšie je maximálne rok starý model, pretože aj materiál starne. A určite nejazdené, je to bezpečnejšie. Dbajte aj na údržbu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy