Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Údržba auta pred zimou, ktorú zvládnete sami
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Údržba auta pred zimou, ktorú zvládnete sami

BRATISLAVA / Myslíte si, že vaše auto je na zimu dobre pripravené? Môže to tak ale aj nemusí byť. Viete, čo si stačí skontrolovať doma a kvôli čomu treba ísť do servisu? Pozrite sa...

Svojpomocne alebo servise?

Pred zimou treba vymeniť zmes v ostrekovačoch, skontrolovať stierače, zimnú výbavu auta a tlak v pneumatikách. Toto všetko sa dá zvládnuť aj svojpomocne.

Na výmenu letnej zmesi v ostrekovačoch je najvyšší čas. Nemusíme ju vylievať stačí len pridať zimnú verziu. Tú môžeme pokojne riediť aj s vodou v pomere 1 ku jednej. "Vodič by mal rozmýšľať, kde bude jazdiť. Keď ide na lyžovačku možno už tak nemiešať, ale použiť skôr ten koncentrát," hovorí manažér pneuservisu Vladislav Berkovič.

Nepodceňujte stierače

Takisto sa neodporúča podceňovať ani stav stieračov. Inak si koledujeme o dopravnú nehodu. "Stierače vám môžu vytvoriť pri tej primŕzajúcej vrstve doslova škrupinu a prestávate vidieť a tým pádom ohrozujete nielen seba a svoju posádku, ale aj ostatných na ceste," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Karosériu auta ochráni aj dobré navoskovanie. Ďalšou výhodou je, že sa z neho bude potom ľahšie umývať špina. Takisto netreba zabudnúť aj na zimnú výbavu auta ako sú reťaze, metličky alebo lopatky.

Myslite aj na tlak v pneumatikách

Myslieť by sme mali aj na tlak v pneumatikách. Ten si môžeme skontrolovať na akejkoľvek benzínovej pumpe alebo vlastným tlakomerom. "Môžeme si tlak v pneumatikách odmerať aj doma, lenže tie lacné tlakomery, ktoré sa predávajú v hypermarketoch alebo na pumpách nespĺňajú všetky tie náležitosti. Orientačne si to môžeme doma zmerať, presne si to odmeriate v pneuservise," hovorí Berkovič. 

S čím si však už určite sami neporadíme je klimatizácia, kúrenie, geometria podvozku, tlmiče alebo brzdy. "V servise vieme samozrejme skontrolovať aj bod varu brzdovej kvapaliny, či tam nie je prímes vody. Aj bod mrazu, bod mrznutia chladiacej kvapaliny, aby nám vydržala zimné podmienky," dodal manažér pneuservisu. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články