Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Susedia či štát. Nielen oni môžu pokaziť svojpomocnú prestavbu
Zdielať na

Susedia či štát. Nielen oni môžu pokaziť svojpomocnú prestavbu

BRATISLAVA / Nesúhlas susedov, množstvo poplatkov a úradných povolení. To všetko môže skomplikovať nielen svojpomocnú prestavbu domu či bytu. Platí základné pravidlo - rekonštrukcia bez povolení sa nemusí oplatiť. Tu sú rady, ktoré vám môžu pomôcť. Pozrite si reportáž.

Svojpomoc? Buďte opatrní

Urobil vám brat obklad v kúpeľni, alebo vám niekto z rodiny pomáha zadarmo stavať po víkendoch rodinný dom? Tak pozor! Ak k tejto práci nebudete vedieť úradom ukázať doklady, môže sa vám stať, že vám nehnuteľnosť v budúcom roku neskolaudujú. Vláda plánovala zmeniť potrebné zákony už túto jeseň. SVOJPOMOC BY SKONČILA. ČÍTAJTE TU

Aj keď ste výhradným vlastníkom byt alebo domu, neznamená to, že si v ňom môžete robiť, čo chcete. Ak by ste napríklad chceli posunúť dvere v stene či zbúrať priečku, mali by ste najskôr zájsť na najbližší stavebný úrad a ohlásiť to. Bude vás to stáť 10 €.

Rodinnému rozpočtu príde vhod, keď pri rekonštrukcii pomáha šikovný švagor alebo sused. Niekedy je však nutné, aby do prerábky zasiahol aj odborník. napríklad statik. "Služby statika by sme mali využiť určite vtedy, keď sa rozhodneme zasiahnuť do nosnej konštrukcie objektu. Musíme byť však opatrní, pretože v byte panelového domu môže byť nosnou konštrukciou aj 15-centimetrová železobetónová stena," tvrdí Viktória Čapčíková z Komory stavebných inžinierov.

Ďalších 250, 100, 10 €...

Za služby statika zaplatíte najmenej 20 eur. V zložitejších prípadoch aj 250 €. Pripravte sa na to, že na jeho posudok budete čakať aj týždeň. 

Samozrejme, budete potrebovať aj stavebné povolenie za rovných 100 €. Úrad má na jeho vydanie 30 dní a robotníci môžu začať pracovať až vtedy, keď ho držíte v rukách. Papierovačkám sa nevyhnete ani v prípade, že by ste si teraz pred zimou chceli zaskliť balkón. Ak použijete bezrámový systém, stačí vám oznámenie. Ak iný, je to na povolenie.

Hoci rekonštrukcia kúpeľne vyžaduje veľa peňazí, veľa energie a je pri nej aj veľký neporiadok, odborníci ju za veľký zásah nepovažujú. "V takomto prípade ide len o ohlásenie a opäť ide o správny poplatok 10 €," uviedol hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Susedia aj štát

Mať všetky papiere v poriadku sa oplatí. Niektorí ľudia si s ním ťažkú hlavu nerobia a potom sú prekvapení, keď dostanú pokutu. "Najčastejším zdrojom informácií pri nepovolených zásahoch v bytoch  sú susedia," hovorí Tettinger.

Stačí, že im prekáža hluk, neporiadok alebo prach a anonymne podanie je na svete. Váš rozpočet na rekonštrukciu to môže značne navýšiť na pokute.Za chýbajúce ohlásenie je to viac ako 330 €, chýbajúce stavebné povolenie až takmer 830 €. To, čo musíte pri rekonštrukcii ohlásiť a na čo potrebujete stavebné povolenie upravuje Stavebný zákon č. 50/1976 Zb.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články