Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jazdíte na bezpečných gumách? Takto to zistíte...
Zdielať na

Jazdíte na bezpečných gumách? Takto to zistíte...

BRATISLAVA / Zima sa blíži a s ňou aj povinnosť prezuť pneumatiky. To však k bezpečnej jazde zďaleka nestačí. Guma musí spĺňať bezpečnostné štandardy a musí byť aj dostatočne nafúkaná. Ak tieto pravidlá nedodržíte, nehrozí vám len pokuta, ale aj nebezpečenstvo nehody.

Kedy treba vymeniť gumy?

Aby ste jazdili bezpečne, hlavne počas jesene a zimy, musíte mať pneumatiky správne nahustené. Dôležité je, aby aj vaše zimné gumy nemali ojazdený dezén. Na každej pneumatike sú ukazovatele, podľa ktorých zistíte, či už je zimnú gumu treba vymeniť.

"Tieto body sú tam štandardne dané na každej pneumatike od výrobcov. Podľa toho si vieme skontrolovať bezpečnú hranicu dezenú pneumatiky," radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Tlak v pneumatikách

Ak by ste si to chceli odmerať, hĺbka dezénu na zimnej pneumatike nesmie klesnúť pod 3 milimetre. Na parkovisku sme však našli auto aj s iným problémom. Pre zlú geometriu mal vodič zimné pneumatiky úplne ojazdené. "Takéto pneumatiky by som osobne vymenil a neriskoval. Môže to byť veľmi nebezpečné," vysvetľuje Maroš Palesch.

Okrem dezénu alebo diagnostiky si treba dávať pozor aj na správne nahustené kolesá. Minimálne raz mesačne by ste mali tlak v pneumatike skontrolovať.  "Záleží od rozmeru a šírky pneumatiky. Štandard pri bežnej pneumatike je 2,2 atmosféry," dodáva Palesch.

Pokuta za letné gumy

Pokiaľ splníte týchto niekoľko bodov, mala by byť vaša jazda na zimných pneumatikách bezpečná. Ak ich však nezabudnete prezuť a nevyberiete sa na namrznutú alebo zasneženú cestu na letných. "Za nepoužitie zimných pneumatík zákon ukladá sankciu vo výške 60 eur," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy