Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cestujete na dušičky? Takto sa vyhnete problémom...
Zdielať na

Cestujete na dušičky? Takto sa vyhnete problémom...

BRATISLAVA / Sviatok všetkých svätých a Dušičky sa blížia a je jasné, že Slovensko opäť čaká veľké sťahovanie obyvateľstva. Ak chcete zohnať cestovný lístok, poponáhľajte sa, je najvyšší čas, pred pokladňami sú rady. Železnice už zverejnili zoznam posilových vlakov. Na autobusovej stanici posilnia spoje podľa toho, koľko ľudí bude stáť na nástupištiach.

Vypredané vlaky posilnia

IC Vlaky do Košíc odchádzajúce v stredu a vo štvrtok podvečer o pol šiestej, sú už beznádejne vypredané. Najbližšia možnosť cestovať, sa ponúka až v piatok ráno. "Najväčší záujem cestujúcich je samozrejme o dni stredu (30.10) a štvrtok 31.10," uviedla Zuzana Červená z komunikačného oddelenia Železničnej spoločnosti Slovenska.

Cestovať budú nie len tí, ktorí pôjdu na hroby. V stredu sa začínajú aj jesenné prázdniny. Železnice s tým však počítajú a majú riešenie. "Všetky vlaky budú posilnené o ďalšie vozne. Aktuálna vypredanosť lístkov sa v priebehu nasledujúcich dní ešte bude meniť," dodala Zuzana Červená.

Autobusy

Okrem spojov, ktoré sú v cestovnom poriadku, pribudnú ešte ďalšie. Tie by mali zmierniť nápor cestujúcich, tak, aby ľudia cestovali dôstojne. Cena lístka sa už nebude meniť v závislosti od dňa kedy si ho kúpite. "Počas blížiacich sa sviatkov, železnice pripravili mimoriadne 16 posilových vlakov," upresnila Červená.

V prípade, že si lístok na autobus nekúpite včas, môže sa stať, že v deň odchodu už v autobuse pre vás voľné miesto nebude. Šofér vás do autobusu nezoberie a vy budete musieť ísť iným spojom. "Momentálne už pociťujeme zvýšený záujem o nákup cestovných lístkov. Najviac ľudí chce cestovať v stredu 30. októbra. Na tento termín sa už dopredávajú posledné cestovné lístky smerom na východ Slovenska," uviedla hovorkyňa autobusovej spoločnosti Eva Vozárová.

Kolóny a policajné hliadky

V prípade návalu cestujúcich, bude z nástupišta odchádzať nie jeden autobus, ale dva. To však prepravcovia zabezpečia vtedy, ak nasledujúci spoj v cestovnom poriadku bude tiež plný. "Spoje posilňujeme vyslaním ďalšieho autobusu okrem jestvujúceho autobusu. Termín odchodu autobusu sa tak nemení," dodala Vozárová.

Ak sa rozhodnete presúvať zo západu na východ a späť autom, na kolóny sa pripravte psychicky. Taktiež natankovaným a skontrolovaným autom, ktoré môžu na každom kroku zastaviť policajne hliadky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Archív TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy