Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
300 kamiónov v kolóne! Kolaps na hranici s Maďarskom
Zdielať na

300 kamiónov v kolóne! Kolaps na hranici s Maďarskom

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Zavádzanie elektronického mýta pre nákladiaky v Maďarsku spôsobil na hraniciach chaos a problémy. Nový systém kolaboval a tak aj na našich hraničných priechodoch s Maďarmi spôsobil kilometrové kolóny. Dopravu museli riadiť policajti.

Mýto paralyzovalo hraničné priechody

Extrémne dlhú kolónu kamiónov, sme nakrútili včera dopoludňajších hodinách na slovenskej diaľnici pred hraničným priechodom v Jarovciach. V smere do Maďarska stálo vyše 300 kamiónov, ktoré úplne paralyzovalo zavedenie elektronického mýta u našich južných susedov.

"Katastrofa! Systém nefunguje! Nikto nič nevie. Vždy niekto niečo vymyslí, potom to nedomyslí a trpíme tým akurát my," takéto sú reakcie rozčúlených kamionistov čakajúcich na hranici.

Spustenie mýta pre technické problémy posúvali

Na maďarskej strane hraničného priechodu, by si mali mnohí vodiči kúpiť svoje nové OBU jednotky. Je ale jedna hodina popoludní a mnohí z týchto vodičov tu čakajú už od polnoci. "Nedá sa zaplatiť, lebo celý systém padol," zdôvodňuje extrémne zdržanie kamionista z Poľska Marius.

Slovensko-maďarské hraničné priechody nápor toľkých kamiónov nezvládli. Pôvodne sa malo mýto spustiť už od polnoci, potom tento termín pre technické problémy presúvali stále na neskoršiu dobu. Kamióny zablokovali jeden jazdný pruh, druhý policajti vyhradili pre osobné autá. Napriek tomu aj tie pocítili zdržanie.

Na Slovensku spoplatnia mýtom aj ďalšie úseky

Problémy s mýtom tak dnes celý deň riešilo maďarské ministerstvo dopravy so súkromným prevádzkovateľom. Nielen Maďari v týchto dňoch spoplatňujú cesty pre kamióny. Aj naše ministerstvo dopravy totiž plánuje spoplatniť ďalších asi 200 km ciest pre nákladiaky. O ktoré ale ide sme sa nedozvedeli

"Nechceme ešte hovoriť o konkrétnych úsekoch, môžeme však prezradiť, že ide o exponované úseky, kde kamióny často obchádzali paralelné cesty spoplatnené mýtnym systémom," prezradil Martin Kóňa, hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy