Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ak vás ošetria v zahraničí, môžu prísť problémy!
Zdielať na

Ak vás ošetria v zahraničí, môžu prísť problémy!

BRATISLAVA / Viac ako 2 000 € za tri dni v nemocnici. Toľko si vyúčtovala nemocnica v Rakúsku od študentky, ktorá v zahraničí dostala silnú alergickú reakciu. Zisťovali sme, čo v tomto prípade robiť a či treba faktúru osobne zaplatiť.

Platba na mieste alebo dohoda

Kristína študuje vo Viedni, kde ju museli hospitalizovať pre silnú alergickú reakciu. A potom prišla faktúra na 2 040 €. "Dostala som anafylaktický šok. Zobrala ma záchranka, išla som do nemocnice a potom mi prišla faktúra," opisuje Kristína.

Čo robiť, ak vám príde zo zahraničia takáto faktúra a chce vám spôsobiť srdcový kolaps? Poistená osoba má dve možnosti. Prvou je, že zaplatí na mieste a bude žiadať vrátenie peňazí od jeho poisťovne. "Stáva sa, že niektoré zdravotnícke zariadenia neakceptujú európsky preukaz zdravotného poistenia a požadujú platbu v hotovosti. V tomto prípade je potrebné, aby si poistenec vyžiadal originál faktúry o zaplatení, zoznam výkonov, ktoré mu boli poskytnuté a tiež záznam z ošetrenia," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Petra Balážová.

Druhá možnosť je dohoda s nemocnicou či lekárom, že komunikácia a platba pôjde priamo cez poisťovne. "Zašle kópiu, scan európskeho preukazu poistenca tomu zdravotnému zariadeniu aj s požiadavkou, aby táto nemocnica alebo tento lekár riešil daný prípad so slovenskou poisťovňou," uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Môžu prísť problémy...

Problémom je, že ak faktúru v zahraničí zaplatíte, môžete mať doma problém. Peniaze vám nemusia prísť hneď. "Je na to lehota tri mesiace. Z našich skúseností však vyplýva, ak sa stane nejaký úraz v južanských štátoch Európskej únie, že to trvá aj viac. napríklad pol roka," hovorí Šimunová.

A taktiež peniaze nemusia prísť ani v plnej výške. zdravotná posiťovňa totiž vo väčšine prípadov refunduje len to, čo by zaplatila, ak by vás v tej istej situácii ošetrili na Slovensku. najrozumnejšie je preto dohodnúť sa s nemocnicou, aby komunikovala priamo s vašou poisťovňou.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy