Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Deti namiesto psov na vôdzkach? Čoskoro zrejme realita...
Zdielať na

Deti namiesto psov na vôdzkach? Čoskoro zrejme realita...

BRATISLAVA / Rodičom Mareka (3) prišla od zdravotnej poisťovne faktúra na 650 €. Išlo o peniaze za ošetrenie chlapčeka po nehode. Poisťovňa tvrdí, že za malého nezbedníka boli zodpovední rodičia. Lenže za úrazy detí sú väčšinou zodpovední rodičia. Majú si teda pripraviť všetci, ktorí majú malé deti, peňaženky?

Platiť musia rodičia

"My sme nikdy nič také nepočuli, že sa platí," hovorí Marekov otec. Nepočul o tom ani právnik. Marek (3) vybehol pri hre z dvora domu rovno na ulicu, kde ho zrazilo auto. Dieťa odviezla Rýchla zdravotná pomoc a ošetrili ho v nemocnici. Rodičia sa tešili, že z toho vyviazol len s ľahkými zraneniami. REPORTÁŽ TU.

Potešenie však trvalo len do chvíle, kým im neprišla faktúra od zdravotnej poisťovne. "Maloletý bol vinný a tak to musia zaplatiť rodičia," hovorí Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Nepretržitý dohľad nad dieťaťom

"Záchranku 30 €, lôžkovú starostlivosť 482 €, liečebné zložky 89 €," vymenúva Marekov otec položky, ktoré musia zaplatiť. Právnici hovoria, že vymáhanie peňazí v tejto situácii je viac ako absurdné. "Poisťovňa ešte nepreukázala, že zanedbali povinnosť. Nikto nemôže od rodiča vyžadovať, aby v rámci dohľadu nad dieťaťom, tento dohľad vykonával nepretržite, bezprostredne, 24 hodín denne, sedem dní v týždni. To sa proste nedá," hovorí právnik a súdny znalec Peter Kováč.

"Práve preto je tu možnosť vyviniť sa, keď sa preukáže, že ten dohľad bol dostatočný," dodáva Kováč. Zákon naozaj dáva poisťovni právo nárokovať si na peniaze za ošetrenie. Väčšinou sa však táto možnosť využíva v diametrálne odlišných prípadoch. "V prípadoch protiprávneho konania. Napríklad ak niekto zaviní dopravnú nehodu alebo ak si ublíži na zdraví pod vplyvom návykovej látky," uviedla Monika Šimúnová zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

900 detských prípadov ročne

"Ročne riešime 14 000 prípadov regresou, pričom 900 prípadov sa týka detí," bilancuje Balážová. "Ak by sme prijali názor, že vymáhať sa to má v každom jednom prípade, tak de facto každý detský úraz, či už sa to stalo doma alebo v škôlke, by mala poisťovňa od príslušného zodpovedného vymáhať," dodáva Kováč. 

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články