Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Nelegálny chov v Zvončíne. Majiteľ na levy nemá povolenie
Zdielať na

Nelegálny chov v Zvončíne. Majiteľ na levy nemá povolenie

ZVONČÍN / Hoci nemá Slovensko s Afrikou navonok nič spoločné, onedlho budú chodiť na safari turisti aj k nám. Niektorí Slováci si totiž doma chovajú levy aj slony. Čo na tom, že nemajú povolenie veterinárov.

Slona by ste mohli chovať aj v obývačke

Podľa súčasných veterinárnych zákonov, by ste slona mohli chovať aj obývačke. Na Slovensku sa síce do toho nikto nepustil, no mohol by. Sloní ani leví zákon nemáme.

Levov však Slováci už chovajú. "To nemá obdoby toto. Ja si spravím tam ohradu a dám si tam leva.," hovorí poľovník František Chovančák. Poľovníci, ktorí dennodenne chodia okolo malého revíru vo Zvončíne, len krútia hlavou. "Niekedy ráno pôjdem okolo a majiteľa budú roznášať tie levy, aj to sa môže stať, lebo už ho raz pokúsali" dodáva poľovník.

Veterinári tvrdia, že s chovom levov nič nemajú. "Mimo médií a ostatných záležitostí my o tomto chove nevieme, pretože nikdy nebol zaregistrovaný. my sme ho neschválili," hovorí Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

Starostka nevydala žiadne povolenie

"Písomne na tejto obci do dnešného dňa okrem žiadosti o oplotenie nie je nič," hovorí Michaela Strakošová, starostka obce Zvončín. Majiteľ farmy si z toho ťažkú hlavu nerobí a tvrdí si svoje. "Mám všetky súhlasy," hovorí spolumajiteľ levov.

Ľudí hnevá, že ako si len tak niekto môže chovať levy bez povolenia. "Raz nech ten lev vybehne, pôjdem na posed a čo potom. Ja si myslím, že nie je to až také dokonalé," hovorí poľovník František Chovančák. 

Podľa právnikov je ochrana ľudí v zákonoch, ktorú upravujú chov zvierat nedostatočná. "Tieto predpisy sa zaoberajú podrobne ochranou zdravia zvierat, ale na zdravie ľudí sa tam zabudlo," hovorí právnik Andrej Maar. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy