Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Postihnutú Eriku (17) vynáša otec každý deň na 4. poschodie
Zdielať na

Postihnutú Eriku (17) vynáša otec každý deň na 4. poschodie

VRANOV NAD TOPĽOU / Už sú to roky, čo sa jedna rodina z Vranova nad Topľou snaží o výmenu bytu. S postihnutým dievčaťom bývajú na najvyššom poschodí bytovky bez výťahu. Dievčina je už takmer dospelá, no otec ju musí nosiť po schodoch na rukách. Mama by ju už ani neuniesla. Otec, ktorý má 54 rokov, je však už na pokraji síl.

Rodina žije v stiesnených podmienkach

Balogovci žijú v garsónke doslova v bojových a stiesnených podmienkach, dvaja dospelí a šesť detí. To však nie je najväčší problém. Oveľa väčší je ten, že bývajú na 4. poschodí a bez výťahu.

V byte s nimi býva aj 17-ročná Erika. Usmievavé dievča s detskou mozgovou obranou. Odmalička je odkázaná na pomoc rodičov. Zo 4. poschodia ju preto otec vlastnoručne znáša po schodoch.

Dole je to makačka, ale hore už ani nehovoriac. Otcovi nezostáva nič iné len vybrať 17-ročnú Eriku zo sedačky a vozíka a šliapať schod za schodom. Takto to vyzerá počas školského roka každý deň. Pán Miroslav má už toho po rokoch dosť. ako sám hovorí, už nie je najmladší.

Balogovci žiadajú od mesta bezbariérový byt

Raz sa dokonca stalo, že popruhy povolili a Erika vyletela zo sedačky. Otcovi sa pri spomienke hrnú slzy do očí. Balogovci preto žiadajú od mesta väčší, ale hlavne bezbariérový byt. Vyšli im v ústrety. Ponúkli im ale byt na vyvýšenom prízemí v tej istej bytovke. Schodov je menej, ale stále tam sú.

"Momentálne mesto Vranov nad Topľou nemá žiaden voľný bezbariérový byt," hovorí hovorkyňa mesta Vranov nad Topľou Eva Fedorňáková. Navyše byt obýva staršia nájomníčka a tá sa bytu zas nechce vzdať. Balogovci zase nechcú byť dôvodom jej vysťahovania.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy