Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stroj amputoval Petrovi (36) ruku
Zdielať na

Stroj amputoval Petrovi (36) ruku

RAJEC / V Rajci vo firme, ktorá vyrába koberce sa stalo nešťastie. 36-ročný Peter pri ňom prišiel o jedinú zdravú ruku, ktorú mu amputoval stroj. Zdravotne ťažko postihnutý muž tak skončil v nemocnici.

Bol stále pri vedomí

"Pravou rukou bol v stroji po lakeť, vtedy došlo k zachyteniu tej ruky," tvrdí Rudolf Kubica z inšpektorátu práce. Peter mal práve čistiť stroj na výrobu vlákien, zdravou rukou chcel odstrániť buničinu zachytenú v súkolí keď došlo k nešťastiu.

Stroj sa zapol a ruku mu amputoval. Petra okamžite previezli do žilinskej nemocnice. "Pacienta sme napriek ťažkým zraneniam prijali v stabilizovanom stave a pri vedomí. Následne bol ošetrený na oddelení urgentného príjmu a pripravený na transport do Banskej Bystrice," informuje hovorkyňa FnSP v Žiline Mária Koporecová.

Kto zapol stroj?

Do rooseveltovej nemocnice ho však nemohol pre zlé poveternostné podmienky previezť vrtuľník. Peter tak musel absolvovať cestu v záchranke spoločne s lekárom. "Počas chirurgického zákroku, mu bola horná končatina replantovaná, jeho stav je momentálne stabilizovaný, je mimo ohrozenia života," tvrdí hovorkyňa FnSP F.D. Rooseveltova Ružena Maťašeje.

Inšpektorát práce vyšetruje, kto vlastne zapol stroj, keďže Peter mal svoju jedinú zdravú ruku medzi vtedy ešte nehybnými ozubenými kolesami. "Nie je možné, aby postihnutý, ktorý má len jednu ruku sa dostal do takej výšky," vysvetľuje Kubica.

Kto je tak zodpovedný za vážny úraz bude zrejmé až po ukončení vyšetrovania.  Peter aj napriek svojmu handicepu pracoval vo firme na vedúcej pozícii, s jedinou zdravou pravou rukou hrával aj tenis.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy