Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ZÁZNAM. Takto sa rútil vykoľajený vlak, 80 mŕtvych
Zdielať na

ZÁZNAM. Takto sa rútil vykoľajený vlak, 80 mŕtvych

MADRID / Pri stredajšej železničnej nehode v Španielsku zahynulo najmenej 77 ľudí a 143 osôb sa zranilo. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na najnovšie informácie regionálneho najvyššieho súdu autonómnej oblasti Galicie.

Vo vlaku Slováci neboli, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí

Medzi obeťami vlakového nešťastia v Španielsku, ktoré si v stredu večer vyžiadalo 78 mŕtvych a vyše 140 zranených, by nemali byť Slováci. Potvrdil to slovenský rezort diplomacie. "Je potvrdených 78 obetí, ale asi 20 ľudí je veľmi ťažko zranených, tri ošetrované osoby nie sú vôbec ešte identifikované, čo znamená, že ostatní ošetrovaní (celkom 145 osôb) sú už identifikovaní. Podľa našich informácií medzi nimi Slováci nie sú," povedal agentúre SITA Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Rušnovodič priznal, že šiel prirýchlo

Rušňovodič potvrdil, že vlak išiel rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu, hoci na úseku, kde k nehode došlo, je prípustná rýchlosť maximálne 80 kilometrov za hodinu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje vyšetrovateľov. Dôvod, prečo išiel tak rýchlo, doposiaľ nie je jasný. Príčinou nehody bola podľa prvých výsledkov vyšetrovania zrejme skutočnosť, že vošiel príliš vysokou rýchlosťou do zákruty niekoľko kilometrov pred stanicou.

Ministerstvo vylúčilo útok

Španielske ministerstvo vnútra vylúčilo, že by išlo o útok. Na miesto nešťastia príde ráno premiér Mariano Rajoy, uviedli španielske médiá. Rajoy, ktorý je rodákom zo Santiaga de Compostela, krátko po správe o nehode vyjadril svoje hlboké pohnutie a sústrasť s pozostalými.

O nešťastí bol informovaný tiež pápež František, ktorý je na svojej prvej zahraničnej ceste v Brazílii. František zdieľa bolesť postihnutých rodín a vyzýva veriacich k modlitbám za mŕtvych a zranených, povedal pápežov hovorca Federico Lombardi na tlačovej konferencii v Riu de Janeiro.

80 mŕtvych a 140 zranených

Záchranári našli 73 mŕtvych v troskách súpravy, štyria ďalší cestujúci zomreli po prevoze do nemocnice. Najnovšia bilancia je 80 obetí jedného z najťažších železničných nešťastí v histórii Španielska oznámila podľa agentúry DPA španielska televízia.

Rýchlovlak Alvia štátnej železničnej spoločnosti Renfe išiel na trase z Madridu do mesta Ferrol na severozápade Španielska. Všetkých jeho 13 vagónov sa vykoľajilo okolo 20:42 SELČ v zákrute neďaleko od pútnického miesta Santiago de Compostela. Podľa spoločnosti Renfe prepravoval vlak 238 pasažierov.

Španielsko vyhlási sedemdňový štátny smútok

Španielsky región Galícia, kde pri tragickej vlakovej nehode prišlo o život najmenej 78 pasažierov a asi 140 bolo zranených, vyhlásil sedemdňový smútok. Premiér Mariano Rajoy už pricestoval na miesto nešťastia pri pútnickom meste Santiago de Compostela, odkiaľ pochádza, a navštívi zranených v miestnych nemocniciach. Teraz je podľa Rajoya dôležité čo najskôr identifikovať všetky obete tragédie. Premiér ešte dnes vydá dekrét na vyhlásenie sedemdňového štátneho smútku v celom Španielsku. Kráľ Juan Carlos aj korunný princ Felipe už zrušili celý svoj program.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy