Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Rušňovodič zabudol na ručnú brzdu, vlak narazil a vybuchol
Zdielať na

Rušňovodič zabudol na ručnú brzdu, vlak narazil a vybuchol

MONTREAL / Banálna chyba? Šéf spoločnosti Montreal, Maine and Atlantic Edward Burkhardt povedal, že rušňovodič zrejme zabudol zatiahnuť brzdy pred odstavením lokomotívy cisternového vlaku. Ten sa v sobotu vykoľajil a vznietil v kanadskom mestečku Lac-Mégantic.

Vlakvedúci sa išiel ubytovať

Odstavená vlaková súprava s cisternami s ropou sa v sobotu samovoľne pohla smerom k mestečku, kde sa v centre vykoľajila. Po havárii vybuchlo postupne najmenej päť zo 72 vozňov.

Požiar následne zachvátil aj neďaleké budovy. Vlak havaroval v časti mesta s množstvom reštaurácií a barov, ktoré bývajú počas letných víkendových nocí zaplnené. Do tragédie bol vlak odstavený, avšak nebol v ňom vlakvedúci, ktorý sa šiel ubytovať do hotela a v noci ho mal vystriedať iný tím.

Policajné vyšetrovanie

Kanadské úrady v utorok oznámili, že začali trestné stíhanie. Počet úmrtí už stúpol na 15 a úrady sa obávajú, že v troskách zhoreného vykoľajeného vlaku sa nachádzajú ďalšie desiatky tiel.

Policajný inšpektor provincie Michel Forget informoval, že vyšetrovatelia "odhalili skutočnosti", ktoré ich viedli k otvoreniu vyšetrovania. Inšpektor neuviedol podrobnosti, ale vylúčil terorizmus.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy