Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Benzín unikal do kanalizácie. Iskra našťastie nepreskočila
Zdielať na

Benzín unikal do kanalizácie. Iskra našťastie nepreskočila

LIMBACH / Vo vinárskej obci Limbach na západe Slovenska sa začal šíriť nepríjemný zápach benzínu. Obyvatelia dokonca tvrdia, že horľavinu cítili už niekoľko dní. A mali pravdu. Benzín unikal do miestnej kanalizácie priamo z čerpacej stanice. Stačila by iskra, alebo ohorok z cigarety a - asi viete, čo by nasledovalo...

Na zápach benzínu sa ľudia z okolia sťažovali už počas víkendu. To, že skutočne unikol z čerpacej stanice, ukázali až merania v pondelok. Hneď sa to prejavilo na biologickej čističke odpadových vôd, kam ústi kanalizácia z Limbachu. Prečistená voda potom odteká do potoka. "Nám odchádzali mikroorganizmy, ktoré teda zabezpečujú to  biologicko-mechanické čistenie," hovorí starostka Limbachu Anna Hrustičová.

Už to vyšetruje polícia

Únik benzínu v Limbachu vyšetruje už aj polícia a to pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia. Benzín totiž nielen znečisťuje životné prostredie, ale je aj vysoko výbušný. Stačí iskra z cigarety. "Mohlo by prísť k jeho iniciovaniu a tým pádom aj k výbuchu, kdekoľvek pozdĺž tej trate, kde unikal," vysvetľuje Matúš Slobodník, veliteľ zásahu HaZZ Pezinok.

Uniklo 90 litrov benzínu

Podľa doterajších zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia je zatiaľ známe len to, že do približne 1500 litrov vody a kalu uniklo 90 litrov benzínu. Aké to môže mať dôsledky pre faunu a flóru v potoku, kam prečistená voda z kanalizácie odteká, ukáže znalecký posudok. V každom prípade, ak inšpektori zistia, že došlo k mimoriadnemu zhoršeniu vôd, začne sa správne konanie, kde môže byť udelená pokuta.

My sme sa na mieste pokúšali získať aj stanovisko čerpacej stanice, prevádzkarka nás ale odkázala na vedenie firmy. Tam sa nám zatiaľ nepodarilo dovolať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Limbach_unikajúci benzín

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy