Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Europoslankyňa Záborská žiada vysvetlenie. Tlak moslimskej loby?
Zdielať na

Europoslankyňa Záborská žiada vysvetlenie. Tlak moslimskej loby?

Slovenskej europoslankyni Anne Záborskej sa nepáči, že Európska únia (EÚ) odsúdila film o islame, ktorý vyvolal vlnu nepokojov v moslimskom svete. Formou písomnej parlamentnej otázky požiadala Vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovú o vysvetlenie spoločného stanoviska k "výrobe filmu urážajúceho islam".

Toto stanovisko podpísala Ashtonová v mene EÚ spolu s generálnym tajomníkom Organizácie pre islamskú spoluprácu, generálnym tajomníkom Arabskej ligy a predsedom Komisie Africkej únie Nabílom Arabím. Podľa europoslankyne tým podpredsedníčka Európskej komisie prekročila svoju právomoc.

Odsúdi aj útoky na kresťanské náboženstvá?

"EÚ sa bleskurýchle pripojila k stanovisku, ktoré odsudzuje jeden krátky amatérsky film za urážanie islamu. V mojej otázke na Komisiu sa preto pýtam pani Ashtonovej, kedy v mene EÚ odsúdila skutočné útoky na kresťanské náboženstvá. A či podnikla porovnateľné diplomatické kroky na pôde OSN s cieľom získať spoločné stanovisko, ktoré by odsúdilo prenasledovanie kresťanských menšín a zabíjania kresťanov, laikov aj kňazov, na Blízkom Východe. Som veľmi zvedavá na jej odpoveď, pretože ja si žiadnu takúto aktivitu nepamätám," uviedla Záborská.

Tá už na pôde europarlamentu opakovane žiadala vysokú komisárku Ashtonovú, aby v mene EÚ odsúdila prenasledovanie a zabíjanie kresťanov na Blízkom Východe. "Vidíme, ako sa množia prípady diskriminovania kresťanov v samotnej EÚ. Kým sa to nezmení, budeme ďalej svedkami toho, ako zahraničná politika EÚ dokáže rešpektovať islam, ale zostáva slepá k pošliapavaniu ľudských práv kresťanov vo svete," dodala Záborská.

Obeťou aj veľvyslanec USA Stevens

13-minútová amatérska snímka vytvorená v Kalifornii označuje islam za "rakovinu" a proroka Mohameda vykresľuje ako blázna a sexuálneho zvrhlíka. Vyvolané nepokoje si v moslimskom svete vyžiadali životy niekoľkých desiatok ľudí. Za jednu z obetí býva označovaný aj veľvyslanec Spojených štátov v Líbyi Christopher Stevens po útoku na americký konzulát v líbyjskom Bengází z 11. septembra.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Záborská_Anna_europoslankyňa

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy