Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obyvatelia bytovky sa vracajú naspäť, no rekonštrukcie museli z veľkej časti platiť sami
Zdielať na

Obyvatelia bytovky sa vracajú naspäť, no rekonštrukcie museli z veľkej časti platiť sami

PREŠOV / Niektorí obyvatelia prešovskej bytovky, ktorú pred vyše polrokom zasiahol rozsiahly požiar, sa až v týchto dňoch konečne vracajú do svojich bytov. Napriek tomu, že boli neobývateľné, platiť nájom museli a ťažké srdce majú aj na poisťovne. Rekonštrukcie totiž museli z veľkej časti platiť z vlastného vrecka.

Po požiari, ktorý vypukol v byte na 8. poschodí, museli evakuovať celú bytovku. Obyvatelia sa po odstránení škôd postupne vracali domov, no majitelia dvanástich bytov, ktoré boli požiarom najviac zasiahnuté, sa dočkali návratu až teraz. Po viac ako šiestich mesiacoch. "Byt je úplne nový, vymenený a jazvy, ktoré ostali na srdci, tie zostali a asi ešte aj dlho budú," povedal Miroslav Kolárik, obyvateľ bytovky. "Dodnes je tam cítiť smrad, nedobré prostredie tam je," poznamenal bytový dôverník Jozef Demčák

Keď ich v noci počas zásahu hasičov evakuovali z bytu, ešte netušili, že to bude mať až takéto následky. Po pár dňoch, keď sa postupne vyčísľovali škody zisťovali, že sa budú môcť vrátiť až o niekoľko týždňov. Z týždňov boli napokon dlhé mesiace. Pani Eva, ktorá býva bezprostredne pod bytom, kde vypukol požiar, už do návratu domov odpočítava posledné dni. "Dúfam, že už na druhý týždeň budem mať kuchyňu, aby som sa mohla nasťahovať lebo zatiaľ keď prídem, mám tu len rýchlovarnú kanvicu," priblížila pani Eva, obyvateľka bytovky. 

Celková škoda po ničivom požiari je vyčíslená na 400-tisíc eur. Viacerí obyvatelia sa až v týchto dňoch vracajú späť domov. Rekonštrukcia bytov bola vzhľadom na rozsah škôd časovo aj finančne náročná. "Na tie stavebné veci tam bolo zväčša krátenie, dnes máme vyplatených 70% z tej sumy a pravdepodobne by malo byť ten týždeň alebo ďalší doplatených ďalších 30 ale ani to nestačí lebo ceny išli tak hore že to nepokrýva tie reálne náklady," dodal Demčák.

Viacerí majitelia bytov majú ťažké srdce na poisťovne, s ktorými mali uzavreté zmluvy. Hoci prišli o značnú časť majetku, z toho čo im poisťovne uznali na preplatenie, by si rekonštrukciu zničeného bývania dovoliť nemohli. "Zväčša z vlastného vrecka sa to doplácalo," doplnil Demčák. "Domácnosť sme mali poistenú na 20-tisíc eur, poisťovňa to neuznala ako totálnu škodu aj napriek tomu, že sme o všetko prišli a z tej sumy nám poisťovňa preplatila 10-tisíc," dodal Kolárik.

Pani Eva čaká na náhradu škody doteraz. Z prístupu poisťovne, ktorej sama iniciatívne zháňala vyjadrenia hasičov a polície, je znechutená a sklamaná. "Absolútne nič, najprv že dajú zálohu, zatiaľ nám nikto nič nedal, uvidíme ako sa to bude ďalej vyvíjať, to už je zúfalá situácia, ja dúfam, že do konca roka budem bývať," doplnila pani Eva. "Sú poisťovne, ktoré k tomu pristúpili seriózne a pochopili to a niektoré špekulujú dodnes, čo sa čudujeme," dodal Demčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy