Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V prípade prípravy vraždy Sylvie Volzovej vypovedal boss sýkorovcov. Rusko spochybňoval vyšetrovateľov
Zdielať na

V prípade prípravy vraždy Sylvie Volzovej vypovedal boss sýkorovcov. Rusko spochybňoval vyšetrovateľov

BRATISLAVA / Súd v piatok odročil pojednávanie s Pavlom Ruskom, ktorý čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy jeho bývalej obchodnej partnerky Sylvie Volzovej. Spolu s ním sú v prípade obžalovaní aj na doživotie odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák a Róbert Lališ a takisto Miloš Kaštan. Ďalšie pojednávanie sa má konať 20. septembra, pričom súd žiada vypočutie Sylvie Volzovej. V piatok vypovedal Pavol Rusko. Černák vo štvrtok v prípade prípravy vraždy Volzovej priznal vinu. Rusko podľa obžaloby ponúkal za likvidáciu jeho obchodnej spoločníčky 20 miliónov korún. Jeho slová potvrdil aj Miloš Kaštan.

V piatok vypovedal boss bratislavskej skupiny, ktorá mala Volzovú sledovať, uniesť a odovzdať do rúk Černákovcov. Róbert Lališ ale tvrdí, že nič také sa nestalo. "Celý trestný skutok, ktorý sa mi kladie za vinu, je účelový a nezmyselný," uviedol Lališ. 

"Pokiaľ Pavol Rusko tvrdí, že si nebol objednať vraždu Sylvie Volzovej, tak klame a na tomto stanovisku zotrvávame aj po piatkovom hlavnom pojednávaní," uviedol obhajca obžalovaného Mikuláša Černáka Miloš Maďar.

Pavol Rusko na piatkovom pojednávaní uviedol, že mal informácie o tom, že nebezpečenstvo hrozí jemu a neskôr sa mal dozvedieť, že mu hrozí práve zo strany Sylvie Volzovej. Jej advokát Roman Kvasnica tieto tvrdenia odmietol komentovať, no podľa neho ich Rusko nepodložil dôkazmi. "Pán Rusko je obžalovaný, môže na svoju obhajobu uvádzať aké informácie uzná za vhodné, ja by som jeho vyjadrenia nerád hodnotil," uviedol Kvasnica. Prokuratúra je presvedčená o tom, že dôkazmi preukáže motív na vraždu Ruskovi aj vinu bossom bývalého podsvetia.

Pri odchode zo súdu Mikuláš Černák reagoval na otázku, čo si myslí o slovách Pavla Ruska. "Pán Rusko stále tvrdí, že ja klamem. Počuli ste sami ako sa zamotával do vlastných výpovedí," uviedol Černák. 

Súd odročil pojednávanie v tejto veci na 20. septembra a žiada vypovedanie Sylvie Volzovej. Vo štvrtok sa jej advokát vyjadril, že má Volzová obavy o svoje zdravie a život, no uviedol, že urobí všetko preto, aby prišla na Slovensko. 

Ako prebiehalo vyšetrovanie?

Proces sprevádzajú pochybnosti o tom, ako prebiehalo vyšetrovanie prípadu. Poškodená strana už vo štvrtok poukázala na to, že vyšetrovatelia čelili tlakom a snahám zo strany bývalého vedenia polície o zmarenie ich vyšetrovania. "Myslím, že tvrdenia, ktoré zazneli vo štvrtok sú sami o sebe podnetom na to, aby začali orgány činné v trestnom robiť svoju robotu ex offo," uviedol Kvasnica.

Rusko ale v piatok spochybňoval vyšetrovateľov tým, že jeho obvinenie účelovo dohodli v roku 2017 s Černákom a s Kaštanom, ktorý proti nemu tiež vypovedá. "O ničom takom neviem. Myslím si, že oni dvaja, keď majú problém dýchať ten istý vzduch, by sa určite na niečom nedohadovali," povedala obhajkyňa Miloša Kaštana Emília Matrtajová. Niektorí obhajcovia navrhujú súdu vypočuť šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila, ktorý na Ruskov prípad náhodne narazil, keď v base navštívil Černáka pre iné trestné veci. "Dali sme sudcovi písomný návrh," povedal Ruskov advokát Marek Para. 

"My sme nikoho z vyšetrovateľov, ktorí tento prípad vyšetrovali, nenavrhovali," uviedol dozorový prokurátor v prípade vraždy Sylvie Volzovej Michal Šúrek. 

Na doživotie odsúdený šéf podsvetia z Banskej Bystrice Mikuláš Černák vo štvrtok priznal vinu v kauze prípravy vraždy Sylvie Volzovej. Pred senátom Okresného súdu Bratislava II tak potvrdil verziu obžaloby, podľa ktorej si u neho v roku 1997 objednal jej fyzickú likvidáciu vtedajší riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko.

Tvrdenia prokuratúry v obžalobe v kauze prípravy vraždy Sylvie Volzovej potvrdil pred súdom obžalovaný Miloš Kaštan. Ako uviedol vo svojej výpovedi, v roku 1997 ho požiadali, aby sprostredkoval stretnutie vtedajšieho riaditeľa TV Markíza Pavla R. s Mikulášom Černákom. Toto stretnutie sa uskutočnilo v Banskej Bystrici v priestoroch bezpečnostnej služby Security 3. "Hneď začal rozprávať, že má problémy so svojou spoločníčkou," uviedol Kaštan na margo obžalovaného Pavla Ruska s tým, že černákovcom na stretnutí povedal, že chce, aby Volzová zmizla. "Povedal, že za túto službu vie zaplatiť slušné peniaze," povedal Kaštan. Potvrdil takisto výpoveď svojho bývalého komplica Mikuláša Černáka, že sa s Ruskom stretli ešte raz v Bratislave za prítomnosti členov skupiny sýkorovci.

Vypočujte si celú výpoveď Mikuláša Černáka

Podľa prokuratúry Rusko chcel, aby Volzovú uniesli, prinútili ju prepísať na neho jej podiel v spoločnosti Markíza Slovakia a následne ju odstránili. Za to ponúkal odmenu 20 miliónov vtedajších korún. "V tom čase sme sa zaoberali takouto trestnou činnosťou a vzhľadom na výšku odmeny sme veľmi rýchlo súhlasili," povedal Černák s tým, že sa s Ruskom stretli najskôr v Banskej Bystrici a následne aj v Bratislave. Podľa Černáka povedal, že vec majú vykonať "tak, ako to bolo urobené s pánom Bachledom". Ide o bývalého prednostu Okresného úradu v Poprade, ktorého černákovci zlikvidovali na objednávku Petra Steinhübela niekoľko mesiacov predtým. Černákovi podľa vlastných slov pritom nebolo jasné, odkiaľ mal Pavol R. informácie o tomto prípade, mohlo to však podľa neho byť z prostredia spravodajských zložiek.

Sledovanie Volzovej mala vykonať bratislavská skupina sýkorovcov. Keď Černáka v decembri 1997 vzali do väzby, nakoniec nič neuskutočnili. Černák pred súdom povedal, že v tejto veci pôvodne nechcel svedčiť, keďže Rusko. bol v minulosti členom vlády a nevedel, či je spoločnosť pripravená na takýto proces. O skutku vyšetrovateľom najprv povedal len v rámci výpovedí o iných veciach. Tí si potom jeho verziu verifikovali u iných osôb. "Vedel som, že to bude tvrdé," povedal s tým, že Pavol Rusko na neho opakovane útočil v médiách. Černák pritom podľa vlastných slov proti Ruskovi nič osobné nemá.

Rusko tvrdí, že na jej vraždu nemal dôvod

Samotný Pavol Rusko v decembri 2018 v súvislosti s kauzou objednávky vraždy zdôraznil, že zo smrti Volzovej by nemal prospech. V roku 1995 podľa neho vznikla spoločnosť Markíza Slovakia, ako držiteľ vysielacej licencie podpísala zmluvu so spoločnosťou TV Markíza, ktorá zabezpečovala výrobu televízneho vysielania. Volzová podľa Ruska nikdy nemala podiel v televízii, bola len spolumajiteľkou Markíza Slovakia. Táto spoločnosť mala dostávať 10 percent zisku televízie, teda podiel Volzovej bol päť percent zisku.

Štvrtkové slová Pavla Ruska pred začatím pojednávania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy