Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Juliana Assangea, vzniesli voči nemu 18 obvinení
Zdielať na

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Juliana Assangea, vzniesli voči nemu 18 obvinení

Archívna reportáž

WASHINGTON / Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických obvinilo zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea pre získavanie a zverejňovanie tajných informácií. Celkovo voči nemu vo štvrtok vzniesli 18 obvinení.

Jeho právny zástupca Barry Pollack uviedol, že takýto krok znamená hrozbu pre všetkých novinárov, ktorí robia svoju prácu a chcú informovať verejnosť o činnosti americkej vlády. Prokuratúra vyhlásila, že Assange ohrozil bezpečnosť USA tým, že zverejnil tisíce tajných dokumentov, vrátane mien dôverných armádnych a diplomatických zdrojov. Štyridsaťsedemročný Assange sa v súčasnosti nachádza za mrežami v Londýne po tom, ako ho v apríli odviezli z ekvádorského veľvyslanectva. Vyjadril sa, že bude bojovať proti vydaniu do USA.

Austrálčan Assange sa ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010. On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA. Tam mu hrozí stíhanie a prísny trest za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Zatkli ho na veľvyslanectve

Juliana Assangea, zakladateľa organizácie Wikileaks zatkla britská polícia na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Ako avizovali už skôr, Assangeovi odňali azyl pre porušovanie medzinárodných dohovorov. Londýnska polícia, ktorá zatknutie potvrdila uviedla, že ich na úrad pozval veľvyslanec.

Krajina sa údajne na jeho odchode už dohodla s Veľkou Britániou. Ekvádorský prezident totiž obvinil Assangea z porušovania podmienok azylu, keď server Wikileaks zverejnil údajné nelegálne transakcie prevádzané cez firmu prezidentovho brata. Tvrdí, že sa Assange pripojil ku kampani bývalej hlavy štátu, ktorá sa snaží destabilizovať Ekvádor. Práve exprezident Rafael Correa poskytol Assangeovi na veľvyslanectve v roku 2012 útočisko. Rozhodnutie odňať Assangeovi azyl považuje "za zradu". Correa čelí súdu pre údajný pokus o únos oponenta.

"Je úplne správne, že Assange sa postaví v Británii riadne pred spravodlivosť. O tom, čo bude nasledovať, rozhodne súd," povedal zástupca britského ministra zahraničia Alan Duncan.

Server Wikileaks považuje odobratie azylu za poručenie medzinárodného práva. Za "temný deň pre slobodu tlače" to považuje aj Edward Snowden, bývalý analytik americkej NSA, ktorý odhalil, že táto agentúra niekoľko rokov masovo sledovala elektronickú komunikáciu ľudí po celom svete. Ten dostal azyl v Rusku.

Azyl mu odňali za porušovanie medzinárodných dohovorov. Neskôr unikli zábery o jeho správaní na území veľvyslanectva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy