Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dobrovoľníci vysadili v Tatrách už milión stromov. Pri ich práci prekonali aj rekord
Zdielať na

Dobrovoľníci vysadili v Tatrách už milión stromov. Pri ich práci prekonali aj rekord

NÍZKE TATRY / V tatranských lesoch už dobrovoľníci vysadili miliónty stromček. Aby mali väčšiu šancu odolávať veterným smrštiam a kalamitám, sadia nielen ihličnaté dreviny, ale aj tie listnaté. Pri ich práci padli aj viaceré rekordy.

Partia vysádzačov chce za deň prekonať rekord a zasadiť až 8500 stromčekov. "Bude to už 930 000 kusov stromov, ktoré sme spoločne zasadili," povedal generálny riaditeľ Lesov Slovenskej republiky Marián Staník. 

Najprv museli absolvovať rozcvičku, rezko do kopca. Dobrovoľníci boli z viacerých kútov Slovenska. Byť v partii na upätí Nízkych Tatier v Malužinej bolo aj o šťastí. "Možnosť prihlásiť sa na výsadbu do Tatier majú všetci naši kolegovia, z takmer 5000 ľudí sa prihlásilo tisíc a 60 šťastlivcov sme vyžrebovali," uviedol vedúci úseku komunikácie Tomáš Bezák. 

"Priženil som sa v Poľsku, ale pracujem na Slovensku, prvýkrát som takto v horách a sadím stromčeky," uviedol účastník. "Dnes ich zasadili 8 500, takže klobúk dolu pred týmto rekordom," povedal komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svitok. Vďaka svojmu nasadeniu majú viac ako milión zasadených stromov.

"Milión stromov tvorí asi 450 hektárov, čo je asi 500 futbalových ihrísk," objasnil generálny riaditeľ spoločnosti Matúš Gála.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy