Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Karanténa pre pozitívnych trvá päť dní, NCZI zverejnilo návod ako stiahnuť Covid preukaz
Zdielať na

Karanténa pre pozitívnych trvá päť dní, NCZI zverejnilo návod ako stiahnuť Covid preukaz

Zdroj: Ilustračné foto SITA

SLOVENSKO / Podľa aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva trvá domáca izolácia osôb pozitívne testovaných na koronavírus 5 dní od odobratia vzorky, vrátane dňa odberu. Ak je osoba v rámci päť dňovej izolácie posledných 24 hodín bez príznakov, izolácia sa končí.

Ďalších päť dní je ale nevyhnutné nosiť na verejnosti respirátor FFP2. Až potom je možné požiadať si o potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, a teda najskôr na 11. deň.

Aktuálne platí domáca izolácia či karanténa pre všetkých pozitívne testovaných na koronavírus, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo Covid-19 prekonali. Päť dní od odberu pozitívne vyhodnotenej vzorky alebo päť dní po poslednom kontakte s osobu pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 je občan povinný zotrvať v domácej izolácii.

Ak posledných 24 hodín z týchto piatich dní nemá žiadne príznaky, môže sa vrátiť do bežného života. Tým sa ale  opatrenia, ktoré osoba musí dodržiavať, nekončia.

Ďalších päť dní po opustení domácej izolácie musia osoby po izolácii či karanténe nosiť na verejnosti respirátor a až potom si na 11. deň môžu požiadať o Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia Covid-19. Tak to stanovila aj európska legislatíva. Občania ho získajú do 24 hodín od vyžiadania.

NCZI pripravilo grafický manuál

Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19 možno stiahnuť i deťom a platí v období najviac 180 dní od odobratia pozitívnej vzorky biologickeho materiálu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy