Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové právomoci Európskej liekovej agentúry: Nedostatok liekov už nebude problém
Zdielať na

Nové právomoci Európskej liekovej agentúry: Nedostatok liekov už nebude problém

ŠTRASBURG / Ak na Slovensku budú chýbať lieky proti Covidu, pošlú nám ich zo Španielska, či Nemecka. Pokiaľ by sme ich mali dostatok my a chýbali by inej členskej krajine, pošleme ich žiadajúcej krajine my. Toto majú byť nové právomoci Európskej liekovej agentúry, ktorej budú členské krajiny povinne hlásiť stav svojich zásob a operatívne žiadať o pomoc.

Európsky parlament chce, aby sme si lepšie dokázali vzájomne pomáhať a takisto si medzi sebou efektívne vymieňali výsledky rôznych výskumov a štúdií. Európska lieková agentúra dostane väčšie právomoci. Napríklad, aby mohla koordinovať dodávky liekov medzi členskými krajinami, ak by niektorej chýbali.

“Lieková agentúra sa stala jednou z kľúčových európskych inštitúcií v boji s pandémiou,” povedal europoslanec zo strany Spolu, Vladimír Bilčík.

“Bude môcť veľmi rýchlo reagovať a zužitkuje všetky tie najmodernejšie poznatky,” uviedol europoslanec Peter Pollák zo strany OĽaNO. Brusel si to už otestoval takpovediac na vlastnej koži. Síce krízovo, ale bez neho by sme mali obrovské rozdiely v dodávkach. “Sa ukázalo, že bolo dobré, že vakcíny proti Covidu nakupovala Komisia, lebo sa distribuovali v celej Európskej únii,” priblížil Eugen Jurzyca zo strany SaS.

V rámci EMY tak vznikne nová platforma, ktorej povinnosťou bude monitorovať zásoby liekov v členských krajinách. “Nielen kvôli vakcínam, alebo liekom na koronu, ale množstve vakcín, liekov, ktoré môžeme využívať,” vysvetlil europoslanec Martin Hojsík zo strany Progresívne Slovensko.

“Napríklad antivirotík v prípade vypuknutia nejakej pandemickej, vírusovej choroby povedzme na jednom kúte Európy a aby sa to vedelo z druhého kúta Európy bez problémov doviezť,” objasnil europoslanec Robert Hajšel zo strany Smer-SD.

 Investovať bude musieť do vlastných výrobných kapacít, aby sme v prípade núdze nemuseli dlho čakať na dodávky z tretích krajín ako sú Čína, Izrael, či Južná Amerika.

“Napríklad sme boli vydieraní aj zo strany Číny, kde sme mali nedostatky liekov, nedostatky zdravotníckeho materiálu aj kvôli našej veľkej závislosti pri výrobe tohto materiálu v Číne,” priblížila Miriam Lexmann zo strany KDH.

“Má zabezpečiť presun personálu, vedomostí, liečiv medzi krajinami v prípade potreby a má pomerne výrazne investovať aj do výroby nových liečiv a výskumov,” uviedol europoslanec Michal Wiezik s Progresívneho Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy