Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečná zábava: Pri nočnom lyžovaní na zjazdovkách hrozia kolízie s ratrakmi
Zdielať na

Nebezpečná zábava: Pri nočnom lyžovaní na zjazdovkách hrozia kolízie s ratrakmi

VYSOKÉ TATRY / Ratrakári vo Vysokých Tatrách, ktorí upravujú zjazdovky večer a v noci, sú čoraz viac znepokojení zo správania skialpinistov. Ratrak je totiž obrovský stroj a jeho vodič si ich nemusí všimnúť. Nepomôže ani osvetlenie, alebo čelovka a pri strete hrozí usmrtenie.

V poľskom lyžiarskom stredisku boli ľudia na skialpových lyžiach v čase, keď už tam nemali čo robiť. Je to nočnou morou mnohých vodičov ratraku.

"Netušia, že stroj, ktorý je o sto metrov nižšie, môže byť zavesený na navijaku, na lane a hrozí tam naozaj veľké nebezpečenstvo toho, že k tomu nárazu do lana dôjde," hovorí riaditeľ stredísk vo Vsokých Tatrách, Dušan Slavkovský.

Nasadáme do ratraku, ktorý pracuje v Lomnickom sedle a jeho vodič nám vysvetľuje, aké nebezpečenstvo hrozí skialpinistom, a to hlavne v noci. "Inteligentní ľudia nejdú v noci na tú zjazdovku, tam sú 4-5 strojov, ktoré tam intenzívne robia, ten chlap je tam v tej mašine 8 hodín," povedal vodič snežného pásového vozidla Martin Boržecký.

Navyše pri úprave zjazdoviek používajú navijaky a oceľové laná. Ratrak, a tým pádom aj lano, sú stále v pohybe. "Rešpekt prakticky žiadny z takéhoto niečoho. Každý to berie tak, že ja si dám pozor, ja si to všimnem," pokračuje Slavkovský.

"Niektorí práveže vyhľadávajú takýto adrenalín, že idem s tou čelovkou, ale je to dosť problém," povedal Boržecký. 

"To večerné lyžovanie má tiež niečo do seba, takže každý podľa svojho uváženia buď ide alebo nejde," povedal skiturista vo Vysokých Tatrách. "No ja som skialp ešte neskúšal na zjazdovke, ale určite by som si to ako vyskúšal, ale tak v rámci bezpečnosti, aby to bolo okej," priznal skialpinista Peter.

To, že skialpinista vidí ratrak a myslí si, že sa mu v prípade potreby uhne, je veľký omyl.

"Ešte keď je pustené zasnežovanie a vy vojdete pod sprchu, na pár sekúnd nevidíte nič. Darmo, že máte pustené stierače. Vám sa tam zrazu zjaví človek pred mašinou, dva metre pred vami a vy idete istou rýchlosťou," povedal Boržecký. 

V tatranských lyžiarskych strediskách sú skialpinisti vítaní, neplánuje sa žiadny prísny zákaz. Prevádzkovatelia ale chcú, aby dodržiavali pravidlá. "Vtedy budeme spokojní my, či budú na sto percent spokojní oni, to neviem posúdiť, pretože vždy je to o tom, že ten by chcel ísť doobeda, ten by chcel ísť večer," povedal Slavkovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy