Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pandémia zhoršila aj stav s onkologickými ochoreniami. Odborníci zdôrazňujú, že prevencia je dôležitá
Zdielať na

Pandémia zhoršila aj stav s onkologickými ochoreniami. Odborníci zdôrazňujú, že prevencia je dôležitá

BRATISLAVA / Tohtoročný Svetový deň boja proti rakovine je špecifický. Aj pre pandémiu dostal podtitul "Odstráňme rozdiely v prístupe k starostlivosti o pacienta". Predpokladá sa, že v Európe nebolo odhalených približne milión prípadov nádorových ochorení. Hoci minulý rok sa u nás robili skríningy bez prerušenia a rovnako aj liečba, lekári sa obávajú toho, že do ambulancií budú teraz prichádzať pacienti s pokročilejšími štádiami. Odborníci preto zdôrazňujú, že prevenciu netreba zanedbávať ani v čase pandémie.

"Išla som na preventívku pred pár rokmi a som za to veľmi vďačná, netreba to odkladať. Život máme iba jeden," povedala onkologická pacientka Katka.
Skríningy zachraňujú životy, analýza Národného onkologického inštitútu sa ale počúva zle. "Počet vyšetrení za rok 2020 poklesol v porovnaní s rokom 2019 o pätinu," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Dôvodov je podľa lekárov viac. "Mnoho ľudí sa bojí ísť k lekárovi práve v čase pandémie," povedal primár kliniky pneumológie Štefan Laššán. "Ľudia nechodia k lekárovi aj z dôvodu strachu z onkologického vyšetrenia," uviedla primárka Preventívneho centra Onkologického ústavu Sv. Alžbety Alena Kállayová. "Rakovina hrubého čreva sa vyvíja veľmi dlho. My prakticky máme desať rokov, aby sme zasiahli," povedal gastroenterológ Andrej Orságh. 

Aj ministerstvo sa obáva nárastov počtu ochorení v pokročilejších štádiách. "Približne milión ľudí v Európe má onkologické ochorenie, ale nemá ho diagnostikované. Až jeden z piatich pacientov nedostáva adekvátnu liečbu na svoje ochorenie," povedala Eliášová. 

Primár kliniky pneumológie z bratislavského Ružinova, kde sa lôžka museli reprofilizovať, tiež očakáva aj pacientov v pokročilejšom štádiu. Pandémia situáciu sťažila. "Karcinóm pľúc u mužov je najčastejším ochorením. Na Slovensku by sa to malo zlepšiť a budeme mať program ku skríningu karcinogénu pľúc," povedal Laščán. 

Bránami Národného onkologického ústavu prejde ročne takmer 40-tisíc pacientov a nezmenila to ani pandémia. Museli pokračovať všetky liečby vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení. Pacienti hovoria, že bojujú s chorobou štandardne aj počas pandémie. "Všetko funguje a nič nezačalo stáť," uviedla Katka. 


Veľkou nádejou sú klinické skúšania a veľkou nádejou je aj biobanka. Umožňuje archivovať vzorky a spätne hľadať príčinu, prečo sa niektorí pacienti uzdravili a iní nie. "V súčasnosti pracujeme na skúšaní nových terapeutických cieľov, aby sme našli achillovu pätu tých nádorov," povedal hlavný odborník pre klinickú onkológiu Michal Mego. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy