Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa Lengvarského nás vlna omikronu zasiahne do pár týždňov. Jej nástup môže byť rýchly
Zdielať na

Podľa Lengvarského nás vlna omikronu zasiahne do pár týždňov. Jej nástup môže byť rýchly

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva navrhuje zmeniť covid automat na covid manuál a pridať nový režim OP+. Aj o týchto návrhoch od včerajšieho večera až do dnešného dňa rokujú koaliční partneri. Zmeny v opatreniach by mali reakciou na variant koronavírusu omikron. Podľa ministra zdravotníctva Lengvarského by mohol naplno zaútočiť už o pár týždňov.

"V tejto chvíli tých prípadov nie je veľa, iné krajiny vedľa nás tiež nemajú dominantný omikron ale to je otázka možno 2-3 týždňov, možno mesiaca potom nastane prudké šírenie a verím tomu, že do konca februára tá vlna bude za nami," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Práve extrémna rýchlosť šírenia variantu omikron je dôvodom, prečo Covid automat v takej podobe akej sme ho poznali podľa ministra stráca význam a je potrebné z neho spraviť Covid manuál. 

"Pri rýchlosti omikronu šírenia to bude otázka kedy prejdeme od zelenej po čiernu takže nemá nejaký význam robiť covid automat v takom stave ako ho poznáme, pretože ten by bol veľmi neprehľadný pre občanov. Tie pravidlá by sa veľmi rýchlo menili," uviedol Lengvarský. 

Z regionálneho automatu by sme mali prejsť na nový manuál, ktorý má stanoviť plošné celonárodné pravidlá. "Určite bude jednoduchší a dopredu hovorím o tom, že bude zvýhodňovať očkovaných. Úplne najviac očkovaných treťou dávkou," povedal Lengvarský. 

V rámci manuálu má pribudnúť akýsi nový režim s označením OP+, ktorý by vám umožnil napríklad vstup do určitých prevádzok alebo na podujatia. "OP+ znamená 3x očkovaný, alebo 2x očkovaný a prekonaný alebo 2x očkovaný s testom. To je dnes vec, ktorá sa vykonáva v hoteloch," povedal Lengvarský. 

Návrh sa pozdáva SaS aj strane Za ľudí. "Snažíme sa o to aby očkovaní naozaj boli slobodní tak ako sme im sľúbili. Rozumieme tomu, že omikron sa vo väčšej miere týka očkovaných v porovnaní s Deltou. My rozumieme, že je dôležité robiť možno aj ďalšie kroky. Pre nás je ale dôležité, okrem toho aby boli slobodní očkovaní aj to aby bolo umožnené robiť v podstate čokoľvek," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

"Nový návrh ministra zdravotníctva a iniciatívy Veda pomáha ide presne vo fylozofii, ktorú presadzujeme v strane Za ľudí. To znamená, návrat k normálnemu životu, návrat k slobode, otvorené školy, ekonomika, bohoslužby, kultúra, športové podujatia v bezpečnom režime očkovaní, prekonaní," povedala viceprimátorka pre investícieVeronika Remišová. 

S uvoľňovaním opatrení súhlasí aj Sme rodina, už menej sa im ale pozdáva testovanie očkovaných. A teda nový navrhovaný režim OP+. "S týmto sa ja absolútne nestotožňujem. Lebo sme povedali ľuďom, že vakcína je sloboda," uviedla poslankyňa Zuzana Šebová. 

Či sa teda koaliční partneri na novom kovid manuáli dohodnú by sme sa mali definitívne dozvedieť po zajtrajšom rokovaní vlády.

Najčítanejšie správy